2021 г. не започна много обещаващо, защото все още сме в пандемия, а данните от миналата година показаха, че глобалното затопляне не е забавило ход.

Глобалното затопляне, климатичните промени и как 2020 г. за малко не се превърна в най-горещата в историята

Глобалното затопляне е продължило въпреки пандемията

Данните за 2020 г. са налични и не са никак добри...

И това не са добри новини както за хората, така и животинските видове, които също страдат от променящия се климат. Поредният пример са пеперудите монарх, които са застрашени от изчезване.

Според ежегодното зимно преброяване на тези пеперуди от Xerces Society, броят им е драстично намалял. При преброяването са били отбелязани едва 2000 пеперуди, което е с десетки хиляди по-малко от обичайното.

Снимка 515956

Източник: iStock

Дори много повече, ако върнем лентата назад към 80-те години на миналия век, когато по дърветата в Калифорния са били преброявани милиони пеперуди монарх. Всяка година пеперудите монарх прелитат близо 5000 километра от Канада и северните части на Америка до Калифорния, където прекарват зимата.

Специфичното при тях е, че се връщат на абсолютно същите места, дори дървета, където се групират през студените месеци. По принцип пеперудите монарх пристигат в Калифорния към началото на месец ноември и напускат щата, когато започне да се затопля през март.

Морските звезди, копиотрофите, глобалното затопляне и защо умират

И морските звезди едва дишат

Според учените положението е сериозно

В източната част на континента пък тези пеперуди прелитат от Канада чак до Мексико, за да прекарат зимата. При преброяването миналата зима са били отчетени 29 000 пеперуди.

Снимка 515959

Източник: iStock

Според учените намаляването на броя им в западната част от Щатите се дължи не само на глобалното затопляне и промените в климата, но и на човешката дейност, която унищожава естествения им хабитат. Използването на пестициди в земеделието също е сериозен фактор, който погубва пеперудите монарх.

Северните елени, Швеция, глобалното затопляне и защо в страната ще се строят мостове за елени

Как Швеция ще се погрижи за северните елени

Глобалното затопляне има пръст и тук

Тревожното също така е, че проучване на Университета във Вашингтон (Washington State University) от 2017 г. предвижда, че ако популацията им падне под 30 000, то видът най-вероятно ще изчезне в следващите няколко десетилетия, ако не се вземат мерки, пише The Associated Press.