Всички обичаме пържени картофи - топли, хрупкави и с перфектна форма. Е, когато ги приготвяме у дома, невинаги успяваме да получим желания резултат и все се чудим къде сме сбъркали. Факторите са много - ето за какво да внимаваме, за да бъдат винаги перфектни и неустоими.

Неочакваната (и обикновена) съставка, чрез която ще постигнем най-хрупкавите картофи

Неочакваната (и обикновена) съставка, чрез която ще постигнем най-хрупкавите картофи

Готвенето е колкото изкуство, толкова и наука

Разбира се, на първо място са самите картофи. Някои сортове са подходящи зa пържене, а други - за варене и готвене. Важно е да изберем от тези с по-високо съдържание на нишесте и по-ниско на вода. Съотношението между тези две съставки на зеленчука е решаващо за това дали той ще стане хрупкав или мек при пържене.

Нишестето съдържа дълги вериги от въглехидрати и е един от начините, по които растенията съхраняват енергия. Когато картофът е суров, тези вериги сa много плътни, той е твърдо и всичко друго, но не и вкусен. Но когато парчетата суров картоф попаднат в горещо олио, водата от тях се изпарява и отивa на повърхността, което се вижда под форматa на балончета върху мазнината.

Снимка 656972

Източник: iStock

От топлината дългите вериги не нишестето се разпадат на по-малки и така картофът омеква. При много висока температура на мазнината нишестето образува слой като лепило върху парченцата картофи и така те стават хрупкави. Учени от солунския Aristotle University обясняват, че целта е слоят от нишесте да е възможно най-тънък, като за целта трябва да избягваме прекаленото пържене и прегаряне.

За да постигнем желания ефект, най-добре да използваме сортове картофи с по-високо съдържание на нишесте. Важно е и точно как ще ги нарежем, за да се изпържат добре. Според шеф готвача Хестън Блументал трябва да ги нарежем на правоъгълници с размери 2/2/6 см.

Ако пък искаме да са по-хрупкави, може да намалим дебелината до сантиметър и малко и да ги направим по-дълги - седем сантиметра. Размерите са от значение, защото по-малките парчета се пържат по-бързо. А след като сме ги нарязали, измиваме картофите със студена вода за няколко минути, за да премахнем нишестето, което може да загори още при слагането им в горещото олио.

Снимка 656981

Източник: iStock

След това пристъпваме към пърженето, което обаче не е толкова просто, колкото ни се струва - просто да ги сложим в олиото. Ако то не е достатъчно горещо, водата от картофите се изпарява бавно и постепенно. Така те омекват отвътре, а отвън потъмняват. Ако пък мазнината е прекалено гореща, е много вероятно картофите да станат хрупкави отвън, но да останат сурови отвътре.

Затова учените съветват да готвим пържените картофи три пъти - веднъж във вряща вода, веднъж в по-студено олио и трети път - в по-горещо. Варенето трябва да продължи между пет и 10 минути, а за да не се разпаднат добавяме лъжица ябълков оцет във водата. И така сме бланширали нашите картофи.

След варенето ги подсушаваме внимателно и ги оставяме във фризера за поне един час. Така ще премахнем излишната вода, която може да са абсорбирали по време на варенето когато трябва да ги пържим, те ще станат по-хрупкави за по-кратко време. А и във фризера се образуват малки кристалчета от нишестето, които също допринасят за хрупкавата коричка.

Снимка 656970

Източник: iStock

Следващата стъпка е пържене за една до пет минути в олио с температура около 160 градуса по Целзий. За най-добър резултат учените препоръчват да използваме рапично олио. С това първо пържене си гарантираме нишестена обвивка на нарязаните картофи.

След него ги оставяме малко да "починат" и ги слагаме в горещото олио (загрято до 180 градуса) за пет минути, с което завършва процеса на готвене и картофите придобиват златисто-кафеникав загар. Посоляваме ги веднага след ваденето от мазнината, за да полепне солта по горещата им повърхност, пише Daily Mail.

Ако предпочитаме да приготвяме картофите си не в мазнина, а в еър фрайър, също може да бъдат перфектно хрупкави всеки път. Полезни съвети за постигането на целта дават самите създатели на домакинския уред.

Снимка 656971

Източник: iStock

Първото е задължително да попиваме нарязаните картофи с домакинска хартия, след като сме ги измили със студена вода. Не бива дa прекаляваме с количеството, което слагаме в кошницата на еърфрайъра, защото няма да могат да се приготвят добре, обяснява LAD Bibble.

Каква е връзката между пържените картофи и депресията

Каква е връзката между пържените картофи и депресията

Учените дават отговор и на този въпрос

Ако все пак се нуждаем от повече, приготвени наведнъж, трябва добре да ги разпределим, за дa може въздухът да циркулира между тях. И трябва често-често да ги разбъркваме, за да станат нашите пържени картофи хрупкави и златисти, както ги обичаме.