Не винаги е лесно да получим желаната хрупкава текстура, когато приготвяме картофи. Но вместо да се примиряваме, добре е да търсим начини да постигнем перфектния картоф - при това всеки път.
И, оказва се, начин има. При това с една неочаквана и лесна съставка - каквато е алкалната вода. Нужно е просто да сварим картофите в такава вода, преди да ги изпечем.
В същността си алкалната вода е водата с водороден показател (рН) по-висок от тоза на обикновената чешмяна вода, което я прави по-малко киселинна. Лесно да се приготви и в домашни условия, като към вряща вода се добави малко количество сода за хляб (¼ чаена лъжичка сода на четвърт литър).
Aлкалната вода ускорява разграждането на външната част на картофите. И когато те се изпекат, подготвената им повърхност осигурява възхитителна хрупкавост.
Източник: iStock
Достатъчно е, след като нарежем картофите, да ги потопим във вряща подсолена алкална вода за около 10-15 минути. След което се отцеждат от водата и се овкусяват с желаните мазнина и подправки. И се изпичат във фурната.
Видът на картофите, които сме избрали, също играе роля за крайния резулт. От Daily Meal посочват като най-подходящи тези от вида Russets, които се отличават с високо съдържание на нишесте и са идеални за постигане на изразена хрупкавост.
А най-хубавото е, че алкалната вода може да се използва и при приготвянето на редица други зеленчуци. Друг лесен трик за постигане на хрупкавост е да посипем леко зеленчуците с царевично нишесте, преди да ги поставим във фурната. Защото готвенето е колкото изкуство, толкова и наука и, въвеждайки малко химия в кухнята, ще открием истински свят на кулинарни чудеса.