Пържените картофи са една от любимите храни на мнозина. Като всяка пържена храна обаче и те се свързват с рискови фактори за затлъстяване, високо кръвно налягане и други последици за здравето. А според ново проучване, посягането към пържени храни може да има отрицателно въздействие и върху психичното здраве.
Изследователски екип в Ханджоу, Китай, установява, че честата консумация на пържени храни, особено пържени картофи, е свързана с 12% по-висок риск от тревожност и 7% по-висок риск от депресия. Връзката е по-изразена сред младите мъже.
Проучването оценява 140 728 души в продължение на 11.3 години. След изключване на участниците, диагностицирани с депресия през първите две години, са открити общо 8 294 случая на тревожност и 12 735 случая на депресия при тези, които консумират пържена храна. Това кара учените да заключат, че нездравословната храна и лошото хранене понижават настроението и водят до развитие на психично заболяване.
![Снимка 615648](https://webnews.bg/uploads/images/48/5648/615648/640x.jpg?_=1682423235)
Източник: iStock
Изследователите предполагат, че акриламидът, химикал, образуван по време на процеса на пържене, особено в пържените картофи, е виновен за по-високия риск от тревожност и депресия.
"Въпреки това, причинно-следственият път може също толкова лесно да тръгне в другата посока. Хората с тревожност/депресия се обръщат към "утешителна храна" с нарастваща честота за някакво подобие на облекчение", смятат още учените.
Изследователите обръщат внимание за скорошното нарастване на депресията и тревожността в световен мащаб, като през 2020 г. се наблюдава увеличение съответно от 25.6%. на 27.6%. Световната здравна организация изчислява, че повече от 5% от възрастните по света страдат от депресия.
![Снимка 615646](https://webnews.bg/uploads/images/46/5646/615646/640x.jpg?_=1682423230)
Източник: iStock
"Няма нужда да се паникьосваме относно неблагоприятните ефекти от пържената храна, но все пак е хубаво да знаем, че поддържането на здравословен начин на живот и намаляването на консумацията на пържени храни има благоприятен ефект не само за психичното, но и за цялостното ни здравословно състояние", цитират учените от CNN.