Приготвянето на вкусни ястия е радост не само за сетивата, но оказва положителен ефект и върху нашето психично здраве.

Тревожността и храните и напитките, които е добре да избягваме, ако страдаме от нея

Храните и напитките, които засилват тревожността

Как си вредим, без да си даваме сметка

И въпреки че мнозина се напрягат само при мисълта за готвене, психолозите горещо го препоръчват като вид терапия. Особено когато печем вкусни и ароматни сладки изкушения.

И обяснението е много просто. Целият акт на сглобяване на съставките носи усещане за удовлетворение, освен това събужда вкусовите ни рецептори.

Снимка 528769

Източник: iStock

Според психолозите, процесът по приготвянето и изпичането на любимия ни кекс или бисквити, да речем, ангажира напълно вниманието ни, а повторението му има медиативен ефект върху мозъка ни.

Добавянето на съставки като масло и захар, разбиването на яйца, тяхното смесване и оформяне, които изискват да се фокусираме, разсейват негативните мисли и в крайна вдигат настроението ни.

Медитация, ползите за мозъка и психиката и защо всички се нуждаем от нея

Всички имаме нужда от медитация точно сега

Как да бъдем тук и сега

А ако си пуснем и любимата ни музика, докато се вихрим в кухнята, терапевтичният ефект би бил още по-голям.

Отделно, допирът до финото брашно, шумът от блендера и красивият аромат имат невероятната сила да събудят и най-сънливите сетива. А те, от своя страна, насърчават производството на ендорфин, хормона на щастието.

Снимка 528770

Източник: iStock

И не на последно място - готвенето увеличава креативността. И специалистите обясняват този факт със силната връзка между творческото изразяване и цялостното благосъстояние.

Кафето, кофеинът и какъв е неговият ефект върху креативността ни

Как влияе кафето на креативността ни

Едното за сметка на другото

Психолозите съветват смело да експериментираме с рецептите и да се стремим да ги подобрим според нашите разбирания, напомнят още от Healthy George.