Тревожните разтройства се превръщат във все по-често срещано явление в световен мащаб, особено в последните месеци. Много е трудно да контролираме подобни състояния, особено ако нямаме подкрепа и правилната помощ.

 Пандемията, тревожността в следствие на COVID-19 и границите на нормалното й изпитване

Пандемията - тревожим ли се повече от нормалното

Как да разберем дали не прекаляваме

Ако стресовите ситуации или друго потискани травми и чувства могат да отключат тревожността, то има други фактори, които непрекъснато я подхранват, дори да не подозираме за това. Сред тях е и храненето. А ето кои са храните и напитките, които е добре да избягваме, ако се чувстваме по-тревожни от обичайното.

Алкохол

Уж го пием, за да се отпуснем и да се справим с тревогите, а всъщност ефектът е точно обратният. Той променя нивата на серотонин и невротрансмитерите в мозъка и по този начин засилва тревожността. Затова е добре да останем трезви и по-спокойни.

Снимка 476658

Източник: iStock

Кофеин

Ако пием по една кафе на ден, няма проблем. Но ако дозата ни е по три например, то тогава нормално да се чувстваме по-изнервени и тревожни. Кофеинът намалява нивата на серотонин и води до депресивни състояния.

Изкуствени подсладители и рафинирана захар

Разбира се, няма как да се откажем напълно от захарта, но намаляването на нейната консумация ще намали и симптомите на тревожност. Захарта във високи дози предизвиква резки смени на настроенията, затруднения в сърдечната дейност, умора и трудности в концентрацията.

Глутен

Дори да нямаме нетолерантност към него, е добре да бъдем внимателни, ако страдаме от тревожни разтройства, защото е доказано, че той засилва техните прояви, предава Fox News.

Снимка 484099

Източник: iStock

Преработени храни

Тук списъкът е доста дълъг, а идеята е, че през колкото по-дълга обработка е преминал един продукт, толкова повече непотребни и вредни неща се съдържат в него. А учените неведнъж предупреждават, че здравето на червата е пряко свързано с нашето емоционално и психично състояние.

Млечни продукти

Тук ситуацията е същата, както с глутена. Може да нямаме непоносимост към лактоза, но различни изследвания доказват, че консумацията на млечни продукти може да засили симптомите на тревожност. Смята се, че причината е в затрудненията, които настъпват в храносмилателната система по време на тяхното преработване.

Пържени храни

Те не само са трудни за преработка, но имат и малка хранителна стойност. Те са вредни не само за сърцето и талията, но и за мозъка ни.

Снимка 306531

Източник: iStock

Газирани напитки

Те не само са с високо съдържание на захар и изкуствени подсладители, но и голяма част от тях съдържат аспартам. А той има свойството да блокира производството на серотонин в мозъка и да води до симптоми като тревожност, главоболие, промени в настроението, безсъние и т.н.

Шоколадът, краставиците, тиквените семки и храните, които ни помагат да се справим с тревожността

Храните, които ни помагат да се справим с тревожността

Вкусно и полезно

Плодови сокове

На пръв поглед ни изглеждат като по-полезната алтернатива на газираните напитки. Истината обаче е, че те съдържат голямо количество глюкоза и фруктоза - естествени захари, които се откриват и в плодовете. Там обаче са в комбинация с фибри, които регулират нивата на кръвна захар. Те се покачват значително, когато консумираме сок от кутия.