През седмицата обикновено предпочитаме бърза вечеря, която не отнема много време за приготвяне, но е достатъчно хранителна. А с настъпващото лято трябва да е по-лека и свежа.
Всичко това накуп можем да получим в паста салатата, която комбинира засищащ въглехидрат със зеленчуци, фибри и свежи подправки.
Какви са другите предимства на салатата с паста? Лесно може да се приготви в по-голямо количество, когато имаме непредвидени гости. Може да се съхрани в хладилник и да е готова, ако се приберем по-късно от обикновено.

Източник: iStock
Има всякакви варианти на салата със сварена паста. Можем да добавим риба тон, сварено яйце, всякакви пресни зеленчуци, царевица от консерва, маслини, различни видове сирена, колбаси. Ние обаче се спираме на нещо по-класическо - салата Капрезе с паста.
Съставки
225 г пълнозърнеста, бяла или оризова паста (най-добре фузили)
60 мл лимонов сок
60 мл екстра върджин зехтин
2 супени лъжици червен винен оцет
1 чаена лъжичка ситно нарязан чесън
1 чаена лъжичка мед
¾ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка черен пипер
1 ¼ чаена чаша чери домати, разполовени
115 г перли моцарела
пресен босилек

Източник: iStock
Можем да заменим моцарелата с пармезан
- В голяма тенджера кипваме вода със сол за пастата. Добавяме и варим според указанията на опаковката. Отцеждаме и изплакваме със студена вода.
- В голяма купа разбиваме лимоновия сок, зехтина, оцета, чесъна, меда, солта и черния пипер. Внимателно добавяме доматите, моцарелата и пастата.
- Сервираме на стайна температура или съхраняваме в хладилник, и консумираме салатата в рамките на три дни. Босилекът се добавя непосредствено преди сервиране, съветват от Eating Well.