Бумът на кулинарните предавания и състезания, както и превръщането на шеф-готвачите в новите звезди върна "блясъка" на готвенето у дома. Милиони любители-готвачи изпробвам нови рецепти и техники, а за последното почти винаги им трябва нож.
Дори да разполагаме с качествен (и скъп такъв), работата ни ще е половинчата, ако той не е добре наострен.
А, ако не помним кога последно сме острили ножовете в кухнята си, значи не полагаме достатъчно грижи за тях. Защото "ножът на готвача" трябва да се наточва на всеки две седмици според Southern Living.
Източник: iStock
Говорим за случаите, когато го ползваме регулярно. Ако не сме сигурни дали е време да го наточим, можем да пробваме теста с кухненската хартия. Достатъчно остър нож лесно ще разреже лист, който държим във въздуха.
Острият нож е важен не само за прецизното рязане на хранителни продукти, но и за безопасността. Противно на очакването, много по-лесно може да се порежем с тъп такъв, защото полагаме повече усилия да разрежем храната.
Източник: iStock
Най-добрият начин да подострим кухненските си ножове е с наточващ масат - точилото, което напомня на обла сабя. Няколко прокарвания на ножа от двете му страни на две седмици ще свърши работа. А за по-прецизно наточване най-добре да се обърнем към професионалист.