Винаги сме искали да направим перфектни бъркани яйца. Онези съвършените, които хапваме в любимото ни заведение. Какъв е трикът да станат толкова пухкави и ароматни? Независимо дали сме любител готвач, или някой, който рядко готви, приготвянето на класическа бърканица може да изглежда лесно, но истината е, че не винаги се получават такива, каквито сме се надявали. Има няколко подходящи метода за готвене, които ще ни помогнат да направим копринени и апетитни яйца. И то всеки път.

Соев сос, тамари и още полезни и вкусни алтернативи на солта в бърканите яйца

Тайната на бърканите яйца

Кои са най-добрите алтернативи на солта

Някои хора вярват, че ключът към най-добрите бъркани яйца е това, което слагаме към тях и с какво са гарнирани. Въпреки че тези фактори със сигурност са от съществено значение, много хора не осъзнават, че всъщност методът, по който се готвят яйцата, прави всичко различно, уточняват от Yahoo Life. С тези няколко съвета от професионални готвачи, със сигурност ще приготвим превъзходни бъркани яйца и то от в собствената си кухня.

Слабият огън

Яйцата може да изглеждат като най-лесното нещо за приготвяне, но истината е, че перфектните меки яйца изискват практика и много търпение. Повечето хора ги готвят на твърде висока температура, поради което яйцата стават сухи и имат блудкав вкус.

Снимка 582823

Източник: iStock

Кристофър Коетке, главен готвач в Ajinomoto Health & Nutrition North America, казва, че всичко зависи от продължителността на приготвяне.

"Ключът е да ги сготвите така, че яйцата да запазят достатъчно влага и да са меки и сочни", споделя той. Коетке предлага да ги приготвяме на умерен до слаб огън, така че да се готвят бавно, за да контролираме по-добре консистенцията.

Времето на котлона

Главният готвач Марки Маналото от филипинско-японския ресторант Izakaya Gugu в Манхатън има алтернативен метод.

"За да направите най-добрите бъркани яйца, загрейте тиган с олио и счупете яйцата директно в тигана - едно по едно. След това, на ниска топлина, разбъркайте яйцата с шпатула или пръчици за 30 секунди, след което ги махнете от котлона." 

Маналото обяснява, че отстраняването от котлона ще предотврати прекалено дългото им пържене и ще им придаде повече обем.

Снимка 582821

Източник: iStock

Бъркане и пак бъркане

Ако сме от хората, които предпочитат яйцата по-меки, главният готвач и собственик Даяна Маналанг от Little Chef, Little Cafe в Манхатън използва комбинация от зехтин и масло на средно слаб огън и непрестанно разбърква яйцата.

Маналанг препоръчва да поддържаме средно ниска температура, за да сте сигурни, че тиганът остава топъл (не горещ) и за да се уверим, "че яйцата се движат, за да останат кремообразни".

Тайната съставка

За да ни помогне по пътя към съвършените яйца, готвачът на Barleymash Кевин Темпълтън предлага да добавим малко бита сметана, когато ги разбиваме. "Обикновено една супена лъжица на две яйца е достатъчна. Може да използвате и студена вода, ако имате алергия към млечни продукти", споделя Темпълтън.

Снимка 582824

Източник: iStock

Професионалистът в кухнята твърди също, че ключът към пухкавите яйца е да се уверим, че са правилно разбъркани. За целта съветва да се опитаме да използваме миксер или да ги разбием с малко мазнина.

Гордън Рамзи за грешките при приготвяне на бъркани яйца

Как се правят бъркани яйца според Гордън Рамзи

Нещо толкова просто, което правим толкова грешно

Без бързане с подправките

Снимка 582822

Източник: iStock

Важно е да се отбележи, че подправянето на яйцата е от ключово значение за максимално добрия им вкус. Не бива да им слагаме подправки веднага щом попаднат в тигана. Вместо това, след като яйцата ни са почти сготвени, ги поръсваме с малко морска сол и добавяме прясно смлян пипер меланж.