Апетитът идва с яденето и този израз вече е факт, при това научно доказан. Според проучване, публикувано в списание Appetite, можем да напълнеем не само ако готвим, но и докато наблюдаваме как друг приготвя храната, да речем в кулинарно шоу. Но и в този случай можем да обърнем резултата в наша полза.

Готвенето, термичната обработка, акриламидът и грешките, които не бива да допускаме

Грешките в готвенето, които правят храната опасна

Защо никога да не печем и пържим прекалено дълго

Във въпросното изследване се включват 80 жени, които специалистите разделят в четири групи според вида активност.

Една част от дамите се захващат с приготвянето на палачинки със сирене, друга част гледат филм, в който друг ги готви, трети екип се захваща с разсейващи дейности като оцветяване, а останалите разпределят в контролна група. Накрая учените ги молят да изядат палачинките.

Снимка 522779

Източник: iStock

Експертите открили, че жените, които направили закуската и наблюдавали как друг ги приготвя, не само хапнали повече от участничките в оцветяването и контрола, но и предварително изпитали по-силен глад от тях.

Но доктор Джейн Огдън, професор по здравна психология в университета в Съри, Великобритания, гледа от добрата страна на проучването. И обяснява, че можем да се възползваме от тази тенденция, за да повишим мотивацията ни да консумираме по-здравословна храна.

Снимка 522778

Източник: iStock

Трябва само да наблегнем на тъмнолистни и кръстоцветни зеленчуци, мазни риби и други полезни продукти, които да включим в менюто ни, или да подбираме кулинарни предавания, в които предлагат здравословни рецепти.

Снимка 522780

Източник: iStock

Доктор Огдън вижда и друг бонус в проучването, свързан с хранителните навици при децата.

Пробиотиците в ѝогурта и как помагат в борбата със затлъстяването при децата

Какво ще помогне на децата при затлъстяване

Италиански учени с обнадеждаващи резултати

Предлага да ги ангажираме в приготвянето на ястията, дори и на онези, които те твърдят, че не обичат. Това е един от най-забавните и неангажиращи начини да увеличим мотивацията им да опитат вкусове, които по принцип отказват, както и да ги насърчим да пробват нещо ново.