Затлъстяването отдавна вече не е само проблем на възрастните, но и на децата. Причините за това са много - обездвижването, бързото хранене и некачествената храна са само част от тях.
На този фон резултатите от изследването на италиански учени звучат обнадеждаващо. То сравнява 100 деца със затлъстяване на възраст от шест до 18 години. Те били поставени или на диета с ограничени калории, или храната им включвала пробиотици с бифидобактерии.
Учените от университета на Източен Пиемонте в Италия наблюдавали децата осем седмици. Групата, която била на пробиотици, отслабнала повече и си подобрила инсулиновата чувствителност, съобщи Daily Mail. Това от своя страна пък намалява риска от диабет тип 2 и сърдечни болести.
Източник: iStock
Бифидобактериите разграждат въглехидратите и фибрите в червата. Те освобождават и мастни киселини с къси вериги, които контролират глада и подобряват храносмилането. Според изследователите бифидобактериите са променили микробиома и това се е отразило на метаболизма на децата.
Д-р Флавия Продам и нейният екип провеждат изследването, за да оценят въздействието на бифидобактериите върху деца със затлъстяване.
Изводът на италианските учени е, че пробиотиците в йогурта могат да намалят затлъстяването у децата и риска от сериозни болести като диабет тип 2.