За съществуването на днешните солни стаи трябва да сме благодарни на д-р Феликс Бочковски за наблюдението му от преди време. По-точно преди два века полският лекар забелязва нещо интересно при хората, работили в солна мина - а именно, че за разлика от работниците в други мини, те не са имали белодробни проблеми.

Полени, сенна хрема и как влияят климатичните промени на пролетните алергии

Как влияят климатичните промени на пролетните алергии

Нови тревожни наблюдения

Съвременните солни стаи представляват вид терапия, при която въздухът в стаята излага човек на микроскопични частици сол, като съществуват два вида солни стаи. "Активните" стаи разполагат с машини, които разграждат солта и циркулират частиците, като им позволяват да бъдат вдишани и кожата ни да има допир с тях. Тази практика е известна като халотерапия.

"Пасивните" стаи пък са пълни с големи количества сол от Мъртво море, хималайска сол или каменна сол. Тези соли запълват пространството с контролиран климат.

И докато мнозина хвалят ефектите от посещението на солна стая, здравните експерти не могат да потвърдят със сигурност, че те са пряко свързани именно с този вид терапия. Според тях няма достатъчно добре проектирани проучвания, които да разглеждат конкретната терапия и различните резултати от проучването дори могат да бъдат противоречиви. "Но това не означава, че няма потенциална полза от посещението на солна стая", казват още учените.

Снимка 611773

Източник: iStock

Хората, които могат да се възползват, са тези, които имат проблеми с придвижването и рядко излизат на въздух. Престоят в солна стая може да помогне на човек с астма, бронхит, хронична обструктивна белодробна болест, кистозна фиброза, респираторни алергии или хронична кашлица.

Докторите обясняват, че вдишването на солените частици разрежда слузта и улеснява отделянето на храчките. Освен това солните стаи могат да се отразят добре на онези, които искат да прочистят синусите си и да се борят с инфекции.

За кожата, като най-голям орган в човешкото тяло, също може да има ползи от посещението на солна стая. Смята се, че след това тя се усеща по-гладка и сияйна, а и помага при екземи, както и за балансиране на нивата на pH.

Снимка 611774

Източник: iStock

Сред другите причини да ходим на тази процедура, е стресът. Ако сме напрегнати една спокойна и слабо осветена солна стая с лека музика със сигурност е идеална среда за медитация. "Това е среда, в която определено можете да успокоите нервната си система и да намалите стреса", твърдят експертите.

Организмът, алергените и какво предизвиква алергичните реакции

Как се случват алергичните реакции

Алергени тук, алергени там

Посещението на солна стая не би следвало да създава проблеми на здравето ни, но е добре преди да започнем със сеансите, да се консултираме с лекар или то поне да потърсим услуга за терапията, която се наблюдава от медицински специалист, пише Health Essentials.