На всеки се е случвало веднъж, няколко пъти или пък честичко - да отвори хладилника късно вечерта, за да похапне преди лягане. Или да e толкова ангажиран с работа, че да успее да вечеря чак към 22 часа.

Дълголетие с правилно хранене - какви са нужните промени и кога да ги предприемем

10 години по-дълъг живот само с няколко малки промени

Никога не е късно

Наистина ли обаче е вредно да се храним през нощта? Скорошно проучване, публикувано в Nature Communication, не дава съвсем еднозначен отговор. "Времето на храненията ни регулира биологичния ни часовник, от който пък зависят различни функции в организма като кръвно налягане, метаболизъм и секреция на хормоналните жлези", коментира проф. Бернар Строр от Сорбоната, един от авторите на изследването.

В него участват внушителен брой хора - 103 хил. възрастни. Заключенията на Строр и екипа му гласят, че закуска по-късно от 9 сутринта и вечеря след 9 вечерта са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови проблеми като инфаркт и инсулт, особено сред жените.

Снимка 653109

Източник: iStock

"Нашето проучване показва, че може да е полезно да се яде рано сутрин и да се спре по-рано вечерта, за да се осигури достатъчно време на глад през нощта. Но това са само епидемиологични сигнали, които трябва да бъдат потвърдени в други проучвания", уточнява проф. Строр.

Снимка 653110

Източник: iStock

На всеки обаче е ясно, че и какво точно ядем късно вечер също има значение. Ако все пак огладнеем след 9 вечерта, не е нужно да гладуваме. Но вместо към полуфабрикати и сладкиши, е по-добре да посегнем към плодове, зеленчуци, ядки, кисело мляко и дори пуканки, пишат Good Housekeeping.