В днешно време воденето на здравословен начин на живот често е свързано с влагането на усилия и отделянето на време и ресурси. Когато тези аспекти са налице, може да си позволим да приготвяме по-често храната си сами у дома, но също да купуваме и, съответно, да консумираме по-чисти хранителни продукти.
По магазините не липсват био храни, но няма как да не ни направи впечатление, че те са и по-скъпи. В същото време е нормално да се запитаме дали изобщо си струва да купуваме органични продукти, както и дали реално са по-здравословния вариант.
Учените вече правят опити да дадат ясен отговор на тези въпроси. Но нека първо уточним каква е разликата между конвенционалната и органичната продукция.
Какво представлява конвенционалната продукция
Това е продукцията, която е налична в широката търговска мрежа. Продуктите са отгледани с т. нар. конвенционални методи, тоест - обичайната практика в съвременното земеделие.

Източник: iStock
Всички тези конвенционални продукти могат да бъдат отглеждани и третирани със синтетични пестициди, торове, генетично модифицирани организми (ГМО) и др. Но дори и да не са, това не ги прави автоматично органични. Или казано най-просто, всеки продукт, който не получава етикет за биологично производство, се счита за конвенционален.
Какво представлява органичната продукция
От друга страна, био продукти са специфична категория, защото имат набор от ограничения, свързани с начина на отглеждане. Те се гледат със земеделски техники, които не включват използването на ГМО, синтетични пестициди и/или химически торове.
И все пак е важно да се отбележи, че отгледаните в оранжерия продукти не са автоматично органични. Освен това е полезно да имаме предвид, че за да получат етикет за органично производство, при отглеждането на продуктите трябва да са спазени наистина строги насоки. И макар някои ферми да ги следват стриктно, не кандидатстват за биологично сертифициране, заради сложността на процедурата.

Източник: iStock
По-здравословни ли са органичните продукти
Маркетингът разчита на това, че органичните продукти често се приемат за по-здравословни, но всъщност невинаги е така.
Като за начало е важно да се изясни как се определя, че даден продукт е по-здравословен. Сред критериите могат да бъдат наличието на повече макро и микроелементи, както и наличието на по-малко тежки метали или синтетични химически остатъци върху храните.
Проучване от 2024 г., което по-конкретно представлява систематичен преглед, сравняващ органични и конвенционални храни, разглежда хранителните вещества, за да определи дали единия вид продукция всъщност е по-здравословен от другия.
Това, което изследователите откриват, е, че 75% от органичните плодове и 73% от органичните зеленчуци съдържат повече микроелементи, отколкото конвенционално отглежданите. И по-точно - био плодовете и зеленчуците имат по-високи нива на витамин С, магнезий и калий. В същото време конвенционалните имат значително по-високо съдържание на манган. И все пак, разликите в микронутриентите не са значителни, пише Real Simple.
Също така трябва да се отбележи, че констатациите не са ясни относно това колко химически остатъци или тежки метали се намират в продуктите. Много проучвания не разглеждат това, защото се предполага, че органичните продукти ще имат по-малко остатъци поради естеството си на органични.
Предвид всичко това, може да се заключи, че био продукти в магазините не са задължително по-полезни за здравето. И далеч не е задължително да се стремим всички храни, които купуваме, за да бъдат органични. Все пак, не всеки може и да си го позволи. Сигурното обаче е, че независимо от вида плодове и зеленчуци, които внасяме у дома, най-важно остава щателното им почистване преди консумация, за да избегнем поглъщането на нежелани и потенциално опасни вещества.