Често, когато работните задачи ни погълнат, не се сещаме да се храним. Случва се така, че отваряме хладилника или към края на деня, или дори чак вечер. И оттук нататък следва добре познатия за мнозина сценарий: препълнена чиния, която изяждаме за минути, а като "подарък" получаваме калории в изобилие.

Пица с пеперони, киселинен рефлукс и още причини да не я хапваме преди лягане

Най-вредната храна преди лягане

За съжаление, и една от любимите ни

Хората, които се хранят късно вечер, имат по-голям шанс да качат килограми - заради засиленото чувство на глад и заради намаляването на изгаряните калориите. Казано по друг начин - този навик може да промени нивата на хормоните на глада, метаболизма и складирането на мазнини. Точно това сочи ново проучване, публикувано на 4 октомври в Cell Metabolism.

Изследователи от Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School и University of Chicago са наблюдавали 16 възрастни с наднормено тегло или затлъстяване, които са следвали два плана за хранене в рамките на шест дни.

Единият е включвал закуска в 10 ч., обяд в 14 ч. и вечеря в 18 ч. При другия всяко хранене е било изместено с четири часа по-късно. Ястията и в двата плана са били идентични. Целта е била да се провери дали времето за хранене оказва влияние върху апетита и метаболизма, ако други фактори като калории и съставки са еднакви.

Снимка 590266

Източник: iStock

Участниците оценяват колко гладни се чувстват по време на експериментите, а учените изчисляват колко калории изгарят и как се променят нивата на хормоните им.

Оказва се, че тези, които са хапвали по-късно, не само че са били два пъти по-гладни, но са имали и по-ниски нива на лептин - хормон, който сигнализира за ситост след хранене. Тези хора са изгорили около 60 калории по-малко, в сравнение с другите, когато са яли по-рано през деня.

Изследователите установяват, че по-късното хранене засилва клетъчните процеси за натрупване на мазнини и забавя процесите, свързани с изгарянето им.

Снимка 590267

Източник: iStock

"Въпросът, който зададохме в това проучване, беше: "Има ли значение времето, в което се храним, когато всичко останало е еднакво?", обяснява Нина Вуйович, автор на изследването и служител на Brigham and Women's Hospital. "Открихме, че храненето четири часа по-късно води до значителна разлика в нивата ни на глад, в начина, по който изгаряме калории, след като сме яли, и в начина, по който складираме мазнини."

Проучването обаче не е достатъчно, за да приемем резултатите за абсолютно валидни. Необходимо е да бъде изследвана по-голяма група и по-широка популация, включително повече жени, тъй като те съставляват по-малко от половината участници в текущото проучване.

Снимка 590268

Източник: iStock

Учените отбелязват също, че макар да са контролирали други фактори на начина на живот, като общ прием на калории, време на сън, излагане на светлина и количество упражнения, много от тези фактори могат да окажат съществено влияние в реалния живот. Така храненето по-късно през нощта може да бъде свързано с това колко сън си осигуряваме, като е доказано, че лишаването от него може да увеличи чувството ни на глад и приемането на повече калории.

Честите хапвания на работа и свързаните с тях калории

Калориите, за които не си даваме сметка

И какво общо имат "малките закуски" на работа

Други изследвания пък подкрепят обратната теза - че късното хранене не води непременно до покачване на тегло. Като основен фактор за това те отчитат общия брой калории, които приемаме и изгаряме, независимо от времето на хранене, пише Insider.