Растителните алтернативи на кравето мляко, направени от соя, овес, бадеми и какво ли още не, отдавна вече не са иновативни и можем да ги намерим на рафта във всеки магазин. Но индустрията стига и още по-далеч, като на пазара в Щатите вече се предлага и мляко... от картофи.
Идеята е на шведската стартъп компания Veg of Lund, която използва специална формула, разработена от професор Ева Торнбург от Lund University. Продуктът носи името Dug (в превод от шведски - "изкопан") и се предлага в три варианта - оригинален, бариста и неподсладен.
Процесът на производство на продукта е търговска тайна и това, което знаем, е, че картофите се загряват и се извършва емулгиране чрез рапично олио. От компанията производител са категорични, че млякото от картофи е по-добро както за нас, така и за планетата.
This Swedish Startup Just Made The World’s First Potato-Based Plant Milk https://t.co/p88dP8HLkn pic.twitter.com/u1U6AiaUM6
— Earth Accounting (@EarthAccounting) July 23, 2021
То е веган, не съдържа често срещани алергени като лактоза, глутен и ядки. Освен това, е с ниско съдържание на захар и наситени мазнини и е обогатено с калций, витамин D и фолиева киселина.
Ползите за околната среда пък се дължат на това, че отглеждането на картофи оставя много по-малък въглероден отпечатък от отглеждането на крави, които често са определяни като най-големите замърсители на въздуха сред животните.
Potato milk is a thing now. You can't buy it in the US, but people are making the sustainable drink themselves at home. https://t.co/RYbX9FEYXQ pic.twitter.com/zULwC7j9QQ
— SPORTS CIRCUS INT. (@SPORTSCIRCUSINT) July 28, 2021
Картофите изискват и на половина мястото за отглеждане на овесените ядки, от които също се прави мляко. Насажденията с картофи се нуждаят и от цели 56 пъти по-малко вода от тези с бадеми - друга суровина за веган заместители на млечни продукти, предава Guardian.
Още едно предимство е, че картофите сами по себе си нямат вкус - затова може да пием млякото от тях самостоятелно, да готвим с него или да си го разпеним за капучино, без да променяме вкуса на любимата кафе напитка.
Всичко, изброено дотук, е в подкрепа на позицията, че млякото от картофи е най-устойчивата и екологична алтернатива на млечните продукти. Но не е най-евтината и тепърва ще разберем дали ще може да се наложи на световния пазар, или е просто поредното чудо за три дни.