Щом чуем за сирена, няма как да не се сетим за Франция - те съвсем буквално са част от националната идентичност на страната. И въпреки че две от най-миризливите сирена в света са френски (Vieux Boulogne и Epoisses de Bourgogne), един шотландски производител претендира, че неговото сирене дори ги задминава.

Защо традиционното швейцарско сирене има дупки

Защо традиционното швейцарско сирене има дупки

Често го хапваме, без да се замисляме

Рори Стоун и семейството му, които живеят в планински район в Шотландия, правят сирене вече над 50 години. Още през 2017 г. те създават сирене с особено остра миризма и вместо да го кръстят с някое изискано име, го наричат просто Minger.

Думата ming идва от старата шотландска дума за лоша миризма. Оттам и значението на minger като нещо "миризливо, вонящо". В разговорния английски пък се използва и като определение за нещо "неприятно, грубо, грозно".

Според производителите на сиренето, то напълно си е заслужило името. По думите им то има "брутална" миризма на "подгизнала обувка", но "нежен вкус". Отличава се и с меката си кора.

Рори Стоун от Highland Fine Cheeses не крие, че сиренето му не е за всеки. "За някои хора е твърде силно, твърде миризливо и не го искат вкъщи."

Някои големи супермаркети обаче харесват продукта и искат да го продават. Единствено молят производителите да сменят името му, тъй като звучи отблъсващо. Рори и семейството му така и не склоняват. Според тях Minger си е съвсем точното име за сиренето им.

Все пак Рори Стоун не пропуска да успокои потребителите, които си го купуват. Той обяснява, че сиренето е добре запечатано и когато човек минава покрай рафтовете в магазина, няма да усети миризмата му.

"Но ако го занесете вкъщи и го сложите в хладилника, в рамките на половин час ще усетите миризмата", допълва производителят.

Защо сръбското сирене пуле е най-скъпото в света

Защо сръбското сирене пуле е най-скъпото в света

Гордост от Балканите

Въпреки че той не е напълно сигурен, че Minger е най-миризливото сирене в света, може да потвърди без съмнение, че то е най-миризливото сред всички останали, които произвежда, пише BBC.