Чували сме много истории за успеха на различни известни личности и бизнесмени, постигнали това, към което ние само се стремим. Едно от основните качества, които обединява всички тях, е, че много добре знаят как да планират времето си.

А за да им стигнат 24-те часа, с които всички разполагаме, стават много, много рано. Това решение е продиктувано и от едно научно обяснение, свързано с продуктивността.

Когато знаем как работи нашият мозък, можем да вземем най-доброто от неговия капацитет и така да сме много по-успешни. Той произвежда електромагнитни вълни с различни честота. Веднага след събуждане, те са около 10.5 Hz.

Снимка 486999

Източник: iStock

Вълните между 8 и 13 Hz са т.нар. алфа ниво. Някои определят този период като портал към подсъзнанието. А ако станем в 4 сутринта, мозъкът ни точно превключва между две фази и способността за дълбоко въздействие и учене е най-голяма. Тогава сме напълно фокусирани, със спокойно съзнание.

Така с много по-малко усилия можем да решим на пръв поглед сложни задачи и казуси. Мозъкът ни работи най-добре, когато не му се налага да се справя с няколко задачи едновременно. А това е много по-вероятно да се случи, докато другите още спят и имаме възможност да съсредоточим само върху важния проект, който е на дневен ред. 

Снимка 486998

Източник: iStock

Освен това, когато се събудим, нашето подсъзнание е най-чувствително и попива всякаква информация като гъба. Всичко, което виждаме и чуваме през първите 20 минути от деня, оказва влияние на това как ще протече той.

Именно затова успешните хора използват тези минути за релакс и медитация, а не за проверка на имейлите. Това е време само за нас, което иначе трудно бихме си откраднали през останалата част на деня. Така те съзнателно задават тона на деня си и избират да бъдат фокусирани и позитивни за всичко, което ги очаква.

А за да ставаме толкова рано, трябва и да си лягаме рано. Това също е повече от добра идея, защото между 22 и 2 часа през нощта е най-дълбокият и възстановителен сън, който със сигурност не бива да изпускаме.

Сънят, недоспиването и какво се случва, ако спим само шест часа на нощ

Какво се случва, ако спим само шест часа на нощ

Вредите, за които не си даваме сметка

Между час и два след залеза на слънцето нивата на мелатонин в организма ни започват да се покачват и ако си легнем тогава, ще заспим много по-бързо. А 22 е най-добрият час, в който да се отдадем на заслужена почивка. И така в 4-5 сутринта ще се събудим с нови сили, търсейки и намирайки мотивацията в новия изгрев и ден, предава Be Inspired.