Често сънят не е сред основните ни приоритети. Често се случва и много нощи да спим само по пет-шест часа. И въпреки че ни се струват достатъчни, оказва се, че са толкова вредни, колкото и ако не спим въобще.

Изследователите от Медицинското училище на университета на Пенсилвания правят проучване на 48 души на възраст 21-38 години. За целта те разделят доброволците на групи, като ограничават съня им до четири, шест или осем часа всяка вечер в продължение на две седмици. Една злощастна група е принудена да остане будна в продължение на цели три дни.

Изследователите тестват когнитивното представяне на участниците във всяка група и времето за реакция на всеки два часа, когато са будни.

Сънят, недоспиването и какво се случва с тялото ни, когато не спим достатъчно

Какво се случва с тялото, когато не спим достатъчно

Нищо хубаво, със сигурност

Не е изненадващо, че онези, които получават пълните осем часа сън, се представят най-добре, докато тези, които спят само четири часа на нощ, се справят с тестовете все по-лошо с всеки изминал ден. На 10-я ден от изследването обаче най-голямата изненада се оказва групата, която спи по шест часа на денонощие.

Снимка 484230

Източник: iStock

През последните няколко дни на експеримента субектите, които са ограничени до максимум шест часа сън на нощ, показват когнитивно представяне, което е толкова лошо, колкото хората, които изобщо не са спали два дни подред. Същите лоши резултати дава и групата, която спи по четири часа, но при тях се проявява на по-ранен етап от експеримента.

Сънят, дългите часове спане и какви са вредите за тялото и мозъка ни

Защо не трябва да прекаляваме със съня

Много хубаво не е на хубаво

Изследователите отбелязват, че въпреки лошите резултати на тестовете, които дават хората, спящи по шест часа на денонощие, те не проявяват признаци на сънливост. На въпроса как се чувстват, отговорят, че са добре отпочинали.

Изводът, който си правят учените, е, че макар да се чувстваме, че сме се наспали, липсата на нужните осем часа сън ни се отразява, дори и да не си даваме сметка, пишат от Life Hacker.

Сънят, цветът на спалното бельо и каква е връзката помежду им

Цветът, който ни помага да заспим по-бързо

Съвет от префесионалист