Добре знаем колко е важна правилната устна хигиена не само за зъбите и венците, но и за цялото здравословно състояние, защото много проблеми започват именно от устната кухина.

Преди или след закуска - кога трябва да мием зъбите си

Преди или след закуска - кога трябва да мием зъбите си

Какво препоръчват експертите

Вероятно освен четка и паста, използваме и конци, както и вода за уста. Но вероятно несъзнателно правим една грешка, която да намалява цялостната полза от тази рутина.

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Според експерти, цитирани от Daily Mail, препоръката да използваме вода за уста веднага след измиването с четка и паста не е много правилна, защото така намалява защитата от кариеси.

Причината е, че пастата за зъби съдържа флуорид, който предпазва емайла. А когато се жабурим с пастата, го отмиваме и не му даваме възможността да подейства по предназначение.

Снимка 657557

Източник: iStock

Съветът на зъболекарите е, ако искаме да използваме и вода за уста, да изчакаме поне половин час, след като сме си измили зъбите. Така флуоридът ще може да се абсорбира от емайла и да го заздрави. И двете процедури е препоръчително да извършваме поне два пъти на ден.

8 грешки, които допускаме в грижата за зъбите си

8 грешки, които допускаме в грижата за зъбите си

Говорят зъболекарите

Все пак, миенето е много по-важно от жабуренето, което по-скоро допринася за свеж дъх. Водата за уста е препоръчителна и при проблеми с венците, които повлиява положително. Разбира се, ако искаме да избегнем всякакви проблеми със зъбите, трябва да посещаваме и редовно стоматологичния кабинет.