Независимо дали сме от хората, които полагат стриктни грижи за своите зъби, или пък сме от онези, които са малко по-небрежни (включително и често отлагат профилактичния преглед при зъболекаря), вероятно има неща, които пропускаме или правим прекалено много по отношение на зъбите си.

Защо не трябва да мием зъбите си непосредствено след сутрешното кафе

Защо не трябва да мием зъбите си след сутрешното кафе

Как точно ще си навредим

И със сигурност допускаме редица, макар и неволни, грешки в грижата за устната си хигиена. Затова от BuzzFeed News се допитват до специалисти - зъболекари и ортодонти - за да разберат повече за най-често срещаните грешки, които хората правят, когато става въпрос за устата им. Ето какво казват те.

Агресивно четкане

Въпреки че е важно да мием зъбите си старателно, за да премахнем храната и натрупаните бактерии, трябва да сме сигурни, че не подхождаме твърде агресивно. И това се отнася както за ръчните четки за зъби, така и за електрическите. Агресивното четкане може да увреди емайла, да доведе до рецесия на венците и ерозия на откритата повърхност на корена.

Бързо изплакване

За да бъде ефективен флуоридът от пастата, той трябва да престои върху зъбите поне минута-две след измиването им. Затова е добре устата да се изплакне с вода след това време, за да се премахне остатъчната паста.

Снимка 637179

Източник: iStock

Използване на вода за уста

По същия начин не трябва да използваме вода за уста непосредствено след миене на зъбите. Подобно на обикновената вода, тя отмива концентрираната флуоридна паста, която е останала върху зъбите и отслабва нейните предимства. По-добре е да изчакаме няколко минути.

Четката за зъби

Четките са склонни да натрупват бактерии, а косъмчетата им се износват с течение на времето. Специалистите препоръчват на всеки три месеца да сменяме четката с нова, както и след заболяване.

Миене след определени храни и напитки

Грешка е да се измият зъбите веднага след консумация на сладки или кисели храни и напитки - включително кафе. Причината е, че така се ускорява ерозията на емайла. Вместо това е добре да се изчака минимум 30 минути.

Снимка 637178

Източник: iStock

Съхранение на четката

Важно е никога да не поставяме мократа, току що използвана четка за зъби в затворена кутия или шкаф. Това създава благоприятна среда за размножаване на бактерии. По-добре е да изчакаме четката да изсъхне напълно на въздух, преди да я приберем.

Почистване с конец

Включването на конец в грижата ни за зъбите е препоръчително от зъболекарите. Но те обръщат внимание на реда в който трябва се случва почистването, а именно: използване на конец, четка за зъби и почистване на езика. Почистването с конец винаги е преди четкането, тъй като той премахва частиците и бактериите, останали между зъбите, докато четката премахва плаката от повърхността.

Бели или жълти зъби - професионално избелване и грижи или просто генетика

Защо някои хора имат по-бели зъби от останалите

Въпрос на грижа или просто генетика

Сода или въглен

Популярна тенденция, наблюдавана в социалните медии през последните години, е използването на продукти на базата на въглен и сода за хляб за почистване и избелване на зъбите. Експертите обаче смятат, че тези продукти са изключително абразивни. И въпреки че могат да дадат краткосрочни резултати, дългосрочните ефекти могат да бъдат много неприятни. Те всъщност могат да разрушат външния, защитен слой на зъбите.