Отглеждането на дете със сигурност не е лека задача, а отговорностите са не една и две. В тях се включва и здравословното хранене, което е от съществено значение и за правилното развитие на децата.

Има някои храни, които на пръв поглед ни изглеждат безобидни и дори полезни за нас, възрастните, но могат да имат негативен ефект върху детския организъм. Ето какво и в какви случаи е добре да избягваме, за да си спестим излишни главоболия.

Сокове

Огромно разнообразие от вкусове и марки, които се състезават коя предлага по-натурални сокове. А всички, които са пакетирани, трябва да държим далеч от децата. Да, те ги харесват, но съдържанието на захар е толкова голямо, че въобще не можем да говорим за ползи от тези напитки.

Най-добрият вариант е да заменим соковете с пресни плодове. Дори фрешовете са на второ място, защото в целия плод има фибри, които осигуряват постепенно абсорбиране на сока.

Снимка 416277

Източник: iStock

Зърнени закуски

Много деца са свикнали да закусват именно с тях, а рекламите ни убеждават, че съдържат много витамини и минерали и са много полезни. Но, всъщност, тези вещества трудно могат да бъдат намерени в кутиите със зърнени храни, за разлика от захарта и въглехидратите, които са в изобилие.

Именно заради тях гладът е заситен за кратко и е доста вероятно децатада  посегнат към още нещо вредно за хапване преди да е дошло време за обяд. Алтернатива на зърнените закуски е мюслито, което можем да обогатим с ядки и сушени плодове.

Мед

На децата под две години е абсолютно забранено за консумират мед заради голямата вероятност от алергична реакция. 

Грозде

Този плод може да е пълен с полезни витамини, но не е най-подходящият за консумация от деца. Едната причина е, че могат да се задавят със зърната. А другата - ципата на гроздето го прави трудно за обработка от храносмилателната система. Вместо на него, по-добре да наблягаме на бананите, които са и най-подходящи за деца под две години.

Снимка 358223

Източник: iStock

Fast Food

Тук нямаме съмнения, че вредата е налице. Хамбургерите, пицата и пържените картофки безспорно изглеждат изкушаващо и е трудно да обясним на едно дете защо няма да му купим от тях.

Но е добре да сме настоятелни в мнението си, защото в продуктите на веригите за бързо хранене има голям количество сол, захар и наситени мазнини, които са вредни за възрастните, пък както остава за децата.

Пилешки хапки

Те също са в списъка с най-любимите храни на децата, но и в този с вредните за тях. Освен ако не сме си ги приготвили сами, в тях се съдържат консерванти, калории, много сол и захар, предава Bright Side.

Снимка 416278

Източник: iStock

Кетчуп

Може да изглежда като безвредна добавка към пържените картофи и други храни, но съставът му не е никак подходящ за деца. Много захар, оцветители и какво ли още не. Ако имаме възможност, по-добре да си го приготвяме у дома, ако не - и без него ще минем.

Непастьоризирано мляко

Тук сме малко изненадани, но си има логично обяснение. В млякото, което не е преминало през процес на пастьоризация, могат да се съдържат много вируси и бактерии, като ешерихия коли, салмонела и листерия.

Баобаб: новата тенденция при храните

Стават ли за ядене плодовете на боабабите

Хилядолетните африкански дървета и техните плодове

Консервирани храни

Често посягаме към тях в забързаното ежедневие, когато не ни останало време да приготвим вечеря. Но да сервираме храната на детето си в консерва е голямо прегрешение. Особено ако става дума за риба тон. В тези кенове има опасно голямо за децата количество живак.