Пържени картофки, панирани пилешки филенца, запържен до хрупкавост бекон - това може и да не са най-здравословните храни на света, но пък са доста апетитни. Единственото ни неприятно изживяване с тях е какво да правим с останалата от пърженето мазнина.

Стек, котлон и тиган или как да сготвим перфектния стек

Как да сготвим идеалния стек

В три стъпки

Да го изсипем в канал би било голяма грешка.

Защото с течение на времето наслояването на мазнини по тръбите би довело единствено до запушваме и неприятни проблеми. Да прелеем мазнината в използвано пластмасово шише и така да я изхвърлим е някакъв вариант.

Снимка 577472

Източник: iStock

Британската блогърка Washy_Wash ни предлага малко по-безболезнен начин да постъпим с остатъците от пърженето. След като сме приключили с готвенето, трябва да изсипем поне едно пакетче сода бикарбонат в мазнината.

Сместа се превръща на гъста паста, която можем да прехвърлим в хартия за печене или хартиен плик, и така да изхвърлим в кофата за боклук. Друг вариант е да прецедим мазнината и да я замразим за повторно ползване, пишат от The Kitchn.