Отново е уикенд и отново отваряме кулинарния сайт The Kitchn, за да научим някой полезен трик в кухнята. Този път той ще е свързан с това как да приготвим идеалния стек само с помощта на чугунен тиган или такъв с незалепващо покритие, и котлон.

Снимка 503206

Източник: iStock

Според The Kitchn от него ни делят само 45 минути и три на пръв поглед лесни стъпки. Първата е свързана с това да купим подходящото месо - стекът трябва да е без кост с дебелина между 2.5 см и 4 см. По-тънко и месото ще стане сухо. Ако има кокал, е по-подходящо за фурна или скара.

Втората стъпка е свързана с овкусяването. Добре е стекът да бъде осолен поне 30 минути преди готвене. Може да го направим дори 24 часа по-рано - тогава вкусът му ще е по-концентриран. Останалите подправки ще добавим след като сме го запекли.

Снимка 503207

Източник: iStock

Идва решаващият момент - на изпичането. The Kitchn съветват да изберем тиган с възможно най-дебело дъно и да го оставим да загрее толкова на котлона, че чак да започне да пуши. Точно в този момент поставяме стека отгоре - задължително без да добавяме мазнина. Така ще се получи хубава коричка, а олиото само би забавило този процес.

Снимка 503209

Източник: iStock

Остава да решим колко изпечен искаме стека си. За rare общото време на печене е 6 минути, за medium-rare - 8 минути, за medium - 10 минути, а за well done - 12 минути. За повече прецизност е препоръчително да ползваме термометър за месо.