Има два типа хора на света - единните обичат да ядат люто, а другите - никак. Оказва се, че първите може би го правят предимно по навик и заради усещането, което им доставят пикантните храни. А то си е буквално пристрастяващо.

7 храни и напитки, които да не консумираме преди обяд

7 храни и напитки, които да не консумираме преди обяд

Те могат да доведат до напълняване и възпаления в тялото

Според д-р Стюарт Фаримънд, лютите храни ни действат един вид като наркотик. Първоначално ги свързваме с парещата болка, която ни причиняват лютивите съединения капсаициноиди. Но мозъкът ни бързо се научава, че тази болка не е съпроводена с някаква вреда на нас.

Затова и получаваме т.нар. допаминов удар - усещане, което се дължи на хормон, каращ ни да се чувстваме наистина добре. Усещане, което търсим отново и отново след това.

Снимка 679875

Източник: iStock

"Това е този вид тръпка, която изпитваш, същата, която изпитваш, докато се движиш с влакче в увеселителен парк, след като шефът ти кaже, че си свършил страхотна работа. Това е усещане за приповдигане", обяснява д-р Фаримънд.

Люти чушки, киселинен рефлукс, киселини и още неприятности от пикантните зеленчуци

Кога да не припарваме до лютите чушки

И какви са нежеланите ефекти

Той е на мнение, че поносимостта към пикантните храни е свързана както от части с генетиката, така и в друга степен до това колко от тях сме консумирали. Един вид, колкото повече ядем, толкова повече свикваме с тях и си ги търсим. А и не едно и две изследвания доказват, че ако една жена яде люто, докато е бременна, това увеличава значително шанса и детето й да харесва подобен тип храни, когато порасне, обяснява Daily Mail.