Едва ли има човек, на когото да не се е случвало да почувства глад преди обяд, особено ако е закусвал рано и нещо леко. В такива случаи обикновено посягаме към нещо сладко, с което да "залъжем" къркорещия корем преди да обядваме.
Оказва се обаче, че в първата половина от деня е най-добре да избягваме всякакви сладки изкушения, независимо дали са за ядене или пиене. Това е така, защото те повишават нивата на кръвната захар, което пък може да доведе до възпаления в тялото и наддаване на тегло.
Ето и кои според диетолозите са основните седем храни и напитки, които да не консумираме преди обяд.
Сокове
Купешките плодови сокове често имат много добавени захари и никакви фибри, които пък ни дават целите плодове. Затова е най-добре да не пием сокове нито на закуска, нито дори след нея.
Източник: iStock
За предпочитане е да си направим прясно изцеден сок или още по-добре - да консумираме плодовете пресни, свежи и цели.
Газирани напитки
По подобен начин стоят нещата и при газираните напитки. Сиропите, с които се правят, имат високо съдържание на фруктоза.
Източник: iStock
Наред с това карбонизацията може да причини подуване и дискомфорт, което от своя страна да ни накара да се почувстваме летаргични и отпуснати. А това определено не е добро начало на деня.
Кафе напитки със сиропи
Овкусените с всевъзможни сиропи кафе напитки може и да са изкушаващи, но те също съдържат значителни количества добавена захар. Тя е част и от битата сметана, която често се слага отгоре.
Източник: iStock
Всичко това са много течни калории, които приемаме, а ни оставят с празен стомах.
Понички
Освен захар, поничките съдържат и рафинирано брашно. Наред с преработените съставки, в тях има и нездравословни мазнини.
Източник: iStock
Винаги е по-добре да заменим тестените сладки изделия с тяхна здравословна алтернатива или плод например.
Бонбони
Макар и чудесно лакомство, бонбоните отново са пълни с празни калории и в никакъв случай не са засищащи, особено преди обяд.
Източник: iStock
А предвид, че с тях лесно се прекалява, е най-добре да не ни изкушават преди да сме хапнали нещо наистина хранително.
Плодов йогурт
Всички знаем за ползите от традиционното ни кисело мляко, но нещата при плодовите и всякакви други подсладени и овкусени йогурти нещата стоят по различен начин.
Източник: iStock
Те се пълни със захари и изкуствени съставки, които не се отразяват добре нито на кръвната ни захар, нито на поддържането на здравословно тегло.
Кроасани
Често ги похапваме за закуска или като междинно хранене преди обяд, но така не си правим добра услуга. Купешките кроасани често се правят с рафинирано брашно, имат висока калорична плътност, а им липсват съществени хранителни вещества.
Източник: iStock
Комбинацията от захар и рафинирани въглехидрати се усвоява бързо и именно това води до бързо повишаване на нивата на кръвната захар. А когато често посягаме към кроасан, с който да "залъжем" глада, е вероятно и да започнем да трупаме килограми, пише She Finds.