В последните години науката и технологиите се развиват с толкова бързи темпове, че постижения като кацането на Марс или разкриването на тайната на човешкото безсмъртие изглеждат все по-малко нереалистични.

Марс, водата на Червената планета и новото откритие на учените

Водата на Марс, която изненада учените

Червената планета крие своите тайни

Поредното доказателство за това идва от изследователи от University of Liverpool, които с финансиране на космическата агенция на Великобритания ще направят един доста интересен експеримент, който носи името MicroAge.

Тази седмица към Международната космическа станция ще полетят човешки мускулни клетки, отгледани в лабораторни условия. Те са с размерите на оризово зърно и се съхраняват в специално създадени за целта 3D принтирани кутийки с размерите на острилка - общо 24 на брой.

Когато стигнат в Космоса, клетките ще бъдат електрически стимулирани, за да се предизвикат контракции в мускулните тъкани. А наблюденията на учените са с акцент върху това какво се случва във времето, прекарано без гравитация, защото то кара мускулите да отслабнат, точно както се случва и с напредване на възрастта.

С времето мускулите в човешкото тяло губят своята маса и сила и това повлиява на начина на живот. А сега изследователите се надяват с космическия експеримент да установят причината за този процес, както и евентуални начини за неговото предотвратяване, предава Evening Standart.

"Остаряването е едно от най-големите предизвикателства на 21-ви век и ще научим много за това как мускулите реагират на микрогравитацията и стареенето от данните, които ще получим от това проучване", казва професор Малкълм Джаксън.

За да се стигне до този момент, в който мускулните клетки ще полетят към МКС, са необходими три години подготовка. Най-голямо предизвикателство се оказва необходимото за експеримента оборудване, което първоначално е с огромни размери, а сега е събрано в кутия, колкото тесте карти.

SpaceX, Starship, Илон Мъск и как ще изглежда ракетата за полети до Луната и Марс

Ракетата на Мъск, която ще промени пътуването в Космоса

Истинска революция

MicroAge ще бъде изстрелян с ракета SpaceX Falcon 9 от Космическия център на Кенеди, Флорида, утре, 21 декември. Очаква се да се върне на Земята през януари, когато ще са възможни и допълнителни анализи на резултатите, както и финални заключения.