В SpaceX кипи усилена подготовка за първия полет до Луната от десетилетия, който компанията бе избрана от NASA да осъществи. За целта се разработва космически кораб от ново поколение, който не само да стигне до естествения спътник на Земята по време на мисията Artemis, но и много по-далеч.

NASA, Artemis, мисията до Луната и за кога се отлага

Мисията до Луната се отлага

Какви са причините и новите срокове

Тази седмица Илон Мъск ни даде нова информация как върви подготовката и не пропусна да се похвали с напредъка на космическата си компания. В профила си в Twitter той публикува първа официална концептуална снимка на ракетата за многократна употреба Starship.

В началото на следващата година тя трябва да направи първия си орбитален тест като излети от специална площадка в Kennedy Space Center във Флорида, която в момента е в процес на изграждане, а 90 минути по-късно се приземи около Хавай.

"Скоро ще направим това реалност", написа Мъск към снимката на Starship. На космическия кораб се възлагат големи надежди, защото освен да стигне до Луната през 2025 г, а след това и до Марс, той е планирано да се използва и за превозване на хора и карго товари до различни точки на Слънчевата система, предава Independent.

Мъск заяви, че създаването на новата ракета е един много труден проект, който обаче ще доведе до "революция в достъпа до орбита". Освен това нарече Starship "Светия Граал на космическите технологии".

За да бъде революцията пълна, част от плановете на Мъск е и идеята да превърне изоставени нефтени платформи в различни части на света в площадки за изстрелване на новата ракета. По този начин космическият транспорт ще стане много по-достъпен.