Бъдеще, в което има хора на Марс, може да ни изглежда прекалено далечно и по-скоро като научна фантастика. Но учените са готови да ни опровергаят, а хората с много пари, като Илон Мъск, нямат търпение да осъществят плановете си за колонизиране на Червената планета.

SpaceX, Starship, Илон Мъск и как ще изглежда ракетата за полети до Луната и Марс

Ракетата на Мъск, която ще промени пътуването в Космоса

Истинска революция

За да се отговори категорично на въпроса имало ли е живот на Марс и може ли да има, изследователите акцентират усилията си върху откриването на водни запаси под една или друга форма. А орбиталният апарат ExoMars Trace Gas Orbiter на Европейската космическа агенция стигна до ново, вълнуващо откритие.

Той намери "значителни количества вода" в Valles Marineris - марсианския еквивалент на Големия каньон, който обаче е 10 пъти по-дълъг, пет пъти по-дълбок и 20 пъти по-широк от оригинала тук, на Земята.

Орбиталният апарат обикаля около Червената планета от 2016 г. Благодарение на своя епитермален неутронен детектор с фина разделителна способност, който картографира водород в горния метър на марсианската почва, е открита вода под повърхността на каньона.

Наблюденията са събрани между май 2018 г. и февруари 2021 г. и бяха публикувани тази седмица в списание Icarus. "С Trace Gas Orbiter можем да погледнем надолу до един метър под този прашен слой и да видим какво наистина се случва под повърхността на Марс - и най-важното, да локализираме богати на вода "оазиси", които не могат да бъдат открити с предишни инструменти", обясняват учените.

Valles Marineris е на юг от екватора на планетата, където температурите обикновено не са достатъчно ниски, за да остане водата на лед. Въпреки това учените са на мнение, че са открили по-скоро воден лед, а не вода, прикрепена към минерали в почвата.

Затова и предполагат, че там има някаква специална комбинация от условия, която позволява на водата да остане - както в районите на вечно замръзване на Земята, където водният лед се задържа под суха почва поради постоянните ниски температури.

"Ако приемем, че водородът, който виждаме, е свързан с водни молекули, до 40% от близкоповърхностния материал в този регион (с размерите на Нидерландия) изглежда е вода", поясняват още изследователите. Водородът се открива благодарение на неутроните, които излъчва. А те се улавят от специалния инструмент на орбиталния апарат, предава CNN.

Учените от проекта ExoMars Trace Gas Orbiter на ESA са категорични, че трупането на повече информация за това как и къде съществува вода на Марс днес е от съществено значение за разбирането какво се е случило преди с изобилието от нея. Също така е от полза при търсенето на среда за обитание на Червената планета и възможни признаци на минал живот.

Nasa, Марс, роувърът Perseverance и новите кадри от повърхността на Червената планета

Най-добрите кадри от Марс досега

Приключенията на Пърси

През следващата година изследванията на Марс няма спрат. Очаква се натам да излетят европейският роувър Rosalind Franklin  и руската платформа Kazachok, които да кацнат успешно през 2023 г. и да продължат да търсят доказателства за наличието на вода и предишен живот.