Въпреки че Световната здравна организация препоръчва всяка седмица човек да има около 150 минути умерена или 75 минути интензивна физическа активност, много хора твърдят, че забързаното им ежедневие ги затруднява да отделят достатъчно време за спорт.

Тренировките, с които лесно горим по 100 калории за 10-20 минути

5 лесни начина за горене на калории

Само с 10-20 минути на ден

Ново проучване обаче доказва, че изобщо не е нужно да тренираме ежедневно или дори толкова често, колкото бихме предположили, за да сме здрави и във форма.

Според учените, заетите хора, които често могат да отделят време за физическа активност само през уикендите, всъщност имат също толкова добри шансове за отслабване, колкото и тези, които спортуват по-редовно. Реално тренировки веднъж или два пъти седмично са напълно достатъчни. Ключът обаче е в рамките на тези дни да изпълняваме целите, които сме си задали.

Това определено звучат като добри новини за всички работещи в офис, които прекарват голяма част от деня си седнали. Наблюденията на специалистите са, че на тези хора обикновено им е по-трудно да изпълняват седмичен тренировъчен план и се стремят да компенсират през почивните дни.

Снимка 654381

Източник: iStock

И за щастие, както потвърждават изследователите, честотата на тренировките не е от значение. Проучването им показва, че както хората, спортуващи и през седмицата, така и спортуващите само събота и неделя, имат здравословен индекс на телесна маса, по-малко мазнини в областта на корема и по-малка обиколка на талията.

Учените допълват, че сред препоръчителните спортни активности за всеки, който се движи предимно уикендите, са катерене, тичане, колоездене, туризъм. Обикновено по този начин тренировките са с по-висока интензивност и по-голяма продължителност и съответно спомагат за още по-ефективното намаляване на коремните мазнини, пише New York Post.

Как да останем мотивирани да спортуваме въпреки опрадванията

Как да се мотивираме да спортуваме

Решение за всяко възможно извинение

Според здравните специалисти тези наблюдения трябва да вдъхновят заетите хора да се движат, независимо от ритъма. Проучването просто потвърждава мнението им, че всяка активност е по-добра от никаква. И все пак, основният извод е, че всички хора трябва да бъдем активни по начин, който отговаря на личния ни начин на живот.