Болестите, предавани по полов път, невинаги засягат единствено половата система. В последните две десетилетия онколозите забелязват значително нарастване на броя на заболели от рак на гърлото - някои дори говорят за епидемия.

Секс, имунна система, имуноглобулин и как половият акт ни помага да повишим имунитета си

Повишава ли сексът имунитета ни

Една от многото ползи на секса

Става дума за специфична форма на онкозаболяване, наречено орофаренгиален рак, при който раковите клетки се разрастват в центъра на гърлото и засягат езика, сливиците и фаринкса. Основната причина за него е човешкият папилома вирус (HPV) - същият, отговорен и за рака на маточната шийка.

HPV се предава по полов път, а при орофаренгиалният рак основният риск са броя на сексуалните партньори, с които сме практикували орален секс. Тези с шест или повече партньора са 8.5 пъти по-предразположени да развият това онкозаболяване в сравнение с онези, които предпочитат стандартен секс.

Човешки папилома вирус

Източник: iStock

Човешки папилома вирус

Данните са в резултат на изследване, публикувано в The New England Journal of Medicine. От The Conversation пък коментират, според повечето теории всеки човек се инфектира с HPV в някакъв момент от живота си, като обикновено организмът се справя сам с вируса.

При някои хора обаче това не се случва, при което той успява да се репликира и да превърне някои от клетките-домакини в злокачествени. Затова и големи надежди се възлагат върху ваксината срещу човешки папилома вирус, която за момента се прилага основно при момичета на възраст между 13 и 15 години.

Снимка 615815

Източник: iStock

Все повече косвени доказателства показват, че ваксината е ефективна и срещу орофаренгиалния рак. Предполага се, че при достигане на над 85% ваксиниране при момичетата, момчетата биха могли да бъдат предпазени на принципа на стадния имунитет. В някои страни като САЩ, Великобритания и Австралия се обсъжда вариант и момчетата да бъдат ваксинирани срещу HPV.