Кафето е една от напитките, които пием всеки ден, за да се чувстваме по-бодри, и за да имаме повече хъс за работа. Но според изследване на американски учени се оказва, че 50% от консумирания от нас кофеин губи ефекта си за пет-шест часа

Кафето, системата 2B-Alert Web 2,0 и кое е най-доброто време, за да пием кафе

Алгоритъмът, който изчислява кога и колко кафе трябва да пием

Да, има и такова нещо

А както отбелязват и от Helthline, кофеинът прави много повече от това просто да ни държи будни. Ето какво точно се случва с тялото и мозъка ни след неговия прием.

Кофеинът засяга много части на тялото и то по различен начин. Рано сутрин не само помага да се събудим, но и подобрява настроението ни, прави ни по-фокусирани и намалява апетита. Насърчава мозъка да произвежда два естествени стимуланта - допамин и глутамин, които пък ни правят по-щастливи и намаляват риска от депресия.

Снимка 440225

Източник: iStock

Кофеинът изпраща сигнал към мозъка, който стимулира адреналиновите жлези. Това пък ни прави много по-емоционални и раздразнителни

Ако е в умерени дози, временно повишава кръвното налягане, но не и толкова, че да има последствия върху здраво тяло.

Кафето, безопасната доза и какво се случва, ако пием по 25 на ден

Какво ще се случи, ако пием по 25 кафета на ден

Интересен отговор от учените

Кофеинът увеличава и нивата на киселинност в стомаха, което нерядко води до образуването на киселини. Може да подобри паметта при някои хора, като има най-голям ефекти при тези, които не са развили пристрастеност към него.

Кафето и кои са най-скъпите видове в света

Най-скъпите кафета в света

От Колумбия до Ямайка