Обожаваме кафе и можем да го пием сутрин, обед и вечер. Това обаче не означава, че всеки един момент от деня е подходящ за нова доза кофеин.

Затова и американски военни учени решиха да измислят алгоритъм, който изчислява точно това - кога е най-доброто време да си вземем нашата.

Идеята да се направят всички тези изчисления е, че когато кафето се пие в неподходящото време, то няма желания ободрителен ефект. Благодарение на алгоритъма обаче, действието и ползите от кофеина се оптимизират.

Снимка 356825

Източник: iStock

По думите на създателя си Жак Райфман от Медицинския изследователски център към армията на САЩ, алгоритъмът е в състояние да увеличи чувството ни за бодрост до 64% - ако сме изпили същото количество кафе както обикновено, но в точното време.

А въпросната система е със свободен достъп и носи името 2B-Alert Web 2,0Просто трябва да се регистрираме, да зададем нужните часове, в които искаме да сме максимално свежи и тя ще изчисли кога и колко кафе трябва да пием.

Снимка 348100

Източник: iStock

Алгоритъмът използва данните, които сме посочили, за да изчисли минималните количества кофеин, но с най-голям ефект. От Daily Mail предупреждават, че кофеинът има различно въздействие върху различните хора, затова трябва да имаме предвид, че резултатите могат да варират.