Покрай манията за здравословно хранене (в която няма нищо лошо) изборът на редица хранителни продукти става все по-сложен - дори на базовите като брашно например. Ако преди години той се е свеждал до бяло и пълнозърнесто, сега разнообразието е доста по-голямо и е добре да сме запознати с плюсовете на всеки вид, за да знаем дали е подходящият за нас.
Бяло брашно
То се води тип 500 и се прави от пшеница. В повечето случаи е рафинирано, т.е. съдържанието на фибри и протеин в него е по-ниско за разлика от някои пълнозърнести алтернативи. Но пък има широко приложение в кухнята - както в рецепти за печива, така и например за панировки, запръжки и какво ли още не.
Една чаша бяло брашно съдържа 455 калории, 13 грама протеин, 95 грама въглехидрати и 3.5 грама фибри.

Източник: iStock
Пшенично пълнозърнесто брашно
За разлика от бялото брашно, то е по-богато на фибри и протеини, защото се прави от цели пшеничени зърна. Това го прави и по-богато на желязо и витамини от групата В, които са ни наистина ценни и важни. Калориите в него са по-малко - 408 за чаша, както и въглехидратите - само 86 грама.
Протеинът е 16 грама, а фибрите - 13, което е над три пъти повече в сравнение с бялото брашно. Единствената му специфика е, че ако го използваме за печене, трябва да добавим малко повече вода, за да се получи желаната текстура.
Брашно от елда
Елдата е от културите, които станаха доста популярни с ценния си хранителен състав. В него влизат желязо, магнезий, фосфор и различни полифеноли като например рутин. Това е антиоксидант с противовъзпалителни свойства, който помага за контрола над кръвното налягане и холестерола.
То е подходящо за различни бързи рецепти като например палачинки, а голямото му предимство е, че е без глутен. В една чаша се съдържат 11 грама протеин и цели 12.5 грама фибри. Калориите са 400, а въглехидратите - 90 грама.

Източник: iStock
Оризово брашно
Това е друга безглутенова алтернатива, която обаче е малко по-специфична. Брашното може да е от бял или кафяв ориз и се отличава с мек вкус и лесно храносмилане. Основното му предимство е голямото количество манган, което съдържа - за подкрепа на имунитета, здравето на костите и репордуктивните способности.
В една чаша оризово брашно има 524 калории, 10 грама протеин и 113 грама въглехидрати. Много подходящо е за направата на нудълси и други тестени изделия от азиатската кухня, а ако искаме да го използваме за печива, най-добре да го смесим с друг вид брашно - например пълнозърнесто.
Овесено брашно
То също е без съдържание на глутен. За сметка на това е богато на бета глюкани - естествен източник на разтворими фибри, които намаляват холестерола, грижат се за здравето на сърцето и червата. В една чаша от това брашно има 360 калории и 64 грама въглехидрати, което го прави по-добрата алтернатива на пшеничените брашна.
Фибрите са 12 грама, което е повече от задоволително. Друго неговото голямо предимство е, че можем лесно да си го приготвим у дома като смелим овесени ядки - това го прави и бюджетно, обяснява Yahoo Life.

Източник: iStock
Бадемово брашно
То е най-популярната нисковъглехидратна алтернатива на пшениченото брашно. В него въглехидратите за една чаша са едва 16 - в сравнение в цели 95 грама при бялото брашно. Ползите му обаче далеч не свършват дотук, защото съдържа цели 25 грама протеин - почти двойно на бялото брашно.
Фибрите са по-скромно количество - 9 грама, а калории са повече - 600 заради високото съдържание на ненаситени мазнини в бадемите. Те са и страхотен източник на магнезий, от който се нуждаем всеки ден. Бадемовото брашно е и безглутеново, но ако искаме да правим печива с него е добре да добавим още едно яйце бонус, за да постигнем желаната текстура.