Свикнали сме да приемаме бисквитите като десерт, но не и като здравословен вариант за междинните хапвания между основните ястия или за закуска.
Но всичко зависи от състава им. Тези по рецепта на Real Simple са полезни, богати на фибри и куп вещества, които намаляват отделянето на добавена захар в кръвта ни. Става въпрос за отличниците в кулинарната дисциплина като фини овесени ядки, бадемово брашно, орехи и моркови.
Спокойно можем да започнем деня с един ароматен и добре изпечен микс от тях, да си вземем в офиса или да си хапнем следобед, за да издържим до вечеря.
Какво ни трябва:
- 1 1/2 ч. ч. фини овесени ядки
- 1 ч. ч. бадемово брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. канела
- 3/4 ч. л. сол
- 1/4 ч. л. смляно индийско орехче
- 1 голямо яйце плюс 1 белтък
- 1/2 ч. ч. нерафинирано кокосово масло, разтопено
- 1/3 ч. ч. чист кленов сироп
- 1 1/2 ч. л. екстракт от ванилия
- 1 1/2 ч. ч. прясно настъргани моркови (от 4 средно големи моркова)
- 1/2 ч. ч. орехи, нарязани
Какво ги правим:
Загряваме фурната до 180°С. После застиламе тавата с лист хартия за печене.
В голяма купа разбиваме овесените ядки, брашното, бакпулвера, канелата, солта и индийското орехче. Оформяме кладенче в центъра на сместа и добавяме яйцето и белтъка.
После включваме в играта маслото, кленовия сироп и ванилията. Накрая добавяме морковите и орехите. Разбъркваме хубаво, докато се образува еднородно тесто.
С мокри ръце започваме да оформяме топчета от тестото, като на финала трябва да получим 12 броя. После ги нареждаме върху хартията за печене на разстояние от 2.5 см едно от друго. Натискаме ги леко отгоре, за да станат по-плоски.
Изпичаме ги за около 30 минути, докато придобият златист отенък и леко се напукат. Оставяме ги настрани, за да се охладят, и нападаме.