Stinger определено не е сред най-популярните модели на Kia и вероятно това е една от причините компанията да вземе решението да прекрати производството му.

Apple, Hyundai, Kia и какво да очакваме от партньорството им за създаването на Apple Car

Какво да очакваме от партньорството на Kia и Apple

Apple инвестира 3.6 млрд. долара в Kia

Но още през миналата година стана ясно, че Stinger ще има свои наследник, върху който се работи. Сега вече имаме и малко повече информация за него.

Оказва се, че въпросният наследник ще се казва EV8 и ще бъде изцяло електрически, както, разбира се, подсказва името му. Това ще бъде и първият електромобил на Kia, който ще използва  eM платформата на Hyundai.

Когато показаха eM платформата за първи път, от Hyundai обещаха, че тя е ще позволи удължаването на пробега с 50% в сравнение с настоящите модели, пише Electrek. Към момента новият модел се подвизава с кодовото име GT1 и освен заместител на Stinger ще се яви и наследник на K8.

Kia Stinger

Източник: Kia

Kia Stinger

Веднъж щом започне производството му, електромобилът ще се нарича EV8, а това се очаква да се случи през 2026 г. в един от заводите на компанията в Южна Корея.

Според изтекли данни от TheKoreanCarBlog, Kia EV8 ще разполага с 113.2 kWh батерия, което ще е и най-голямата, излизала от завода на южнокорейския производител. За сравнение, Kia EV9 разполага батерия с капацитет от 99.8 kWh.

Kia EV9 на Супербоул 2024 - рекламата, за която всички говорят

Рекламата, за която всички говорят

Едно видео, а толкова много емоции

Но EV8 ще бъде и най-мощната кола на Kia. Тя ще разполага с два електромотора - преден 200 kW (268 к.с) и заден 250 kW (225 к.с). Или общо впечатляващите 450 kW и 603 к.с. Най-мощният модел на Kia до момента - EV6 GT, разполага с 575 к.с. и достига от 0 до 100 км/ч за 3.4 секунди, което я прави по-бърза от Ferrari Roma и Lamborghini Huracan Evo Spyder.

Колкото до пробега, от Kia очакват той да достигне от 700 до 800 км, което е сравнимо с Mercedes EQS и неговите 750 км.