Слуховете и новините около предстоящия електрически автомобил на Apple набират все по-голяма скорост и по всичко личи, че партньорството на компанията с Hyundai не е просто на преговорен етап.

Apple Car, Hyundai и защо корейската компания недоволства

Защо Hyundai недоволства от работата си с Apple

Не може да има два шефа

По-рано тази седмица стана ясно, че Hyundai има известни съображения около взаимодействието си с Apple и най-вероятно ще има само частична роля в разработката на т.нар. Apple Car, предавайки отговорността за сглобяването на автомобила към дъщерната си марка Kia.

Няколко дни по-късно вече няма съмнение, че именно това е стратегията на партньорството, след като корейската медия DongA Ilbo, цитирана от Bloomberg, разкри, че Apple планира да инвестира 3.6 милиарда долара в Kia.

Снимка 516491

Източник: iStock

Това доведе до скок в акциите на Kia и съответно потвърди слуховете, че автомобилът ще се строи не в Азия, а във фабриката на Kia в Джорджия, САЩ.

Според анализатора Минг Чи Куо, автомобилът на Apple ще се базира на E-GMP платформата на Hyundai, която ще е част от поне 23 предстоящи модели на корейския производител, които можем да очакваме в периода до 2025 г.

Apple ще се ангажира с дизайна, софтуера и маркетинга на проекта, докато Kia ще отговаря за логистиката и сглобяването на Apple Car.

Снимка 517031

Източник: Hyundai

Ако данните на Куо по отношение на E-GMP технологията се окажат верни, можем да очакваме, че Apple Car ще е способна да изминава поне 500 километра с едно зареждане и да ускорява от 0-100км/ч в рамките на 3.5 секунди.

Технологията позволява бързо зареждане на акумулаторите до 80% в рамките на 18 минути и максимална скорост на возилото от 260 км/ч.

Куо също така разкрива, че моделът ще е доста скъп и определено ще е по-висок клас от Tesla Model 3.

Tesla, Apple, Google и защо Илон Мъск не е успял да продаде компанията си

На кого Илон Мъск не успя да продаде Tesla

Когато и на милиардерите нещата не им се получават

Според него обаче по-рано обявеният срок за излизането на автомобила през 2024 г. е нереалистичен и е по-вероятно да видим Apple Car в периода 2025 г. - 2027 г.