Картофите присъстват във всяко домакинство, но понякога се оказва, че сме купили повече, отколкото можем да консумираме навреме. И дори да ги съхраняваме на тъмно и хладно място, вероятно ще сме неприятно изненадани, че са покълнали.

Как да изпечем перфектните цели картофи на фурна

Как да изпечем перфектните цели картофи на фурна

Огладняхме

Това може или да ни откаже да ядем картофите и директно да ги хвърлим, или просто да премахнем израстъците и да ги приготвим както обичайно. А ето какво трябва да знаем, преди да направим или едното, или другото.

Картофите са естествен източник на соланин и хаконин. Това са две гликоалкалоидни съединения, които се откриват и в други храни, като патладжаните и доматите. В малки количества те са полезни, защото имат антибиотични свойства. Освен това, понижават кръвната захар и регулират холестерола.

Снимка 522049

Източник: iStock

Но когато се приемат в по-големи количества, стават токсични. Именно затова и картофите винаги се консумират термично обработени - тогава съдържанието на тези вещества намалява значително.

Покълването на картофите е естествен процес на превръщане на нишестето в захар, което да стимулира растежа на ново растение. Този процес е свързан и с увеличаване на съдържанието на гликоалкалоиди. Това значи, че консумацията на по-големи количества от тях може да доведе до въпросния токсичен ефект. Той се появява в рамките на няколко часа до ден.

В по-малки количества соланинът и хаконинът могат да предизвикат повръщане, диария и коремна болка. Когато се консумират в по-големи дози, могат да причинят ниско кръвно налягане, ускорен пулс, треска, главоболие и дори по-сериозни последствия.

Снимка 522050

Източник: iStock

Най-вредни покълналите картофи са за бременните жени, защото могат да увеличат риска от вродени дефекти на плода. Затова те задължително трябва да избягват консумацията им.

А що се отнася до всички останали, не можем категорично да кажем, че прорасналите картофи трябва директно да се изхвърлят, но това определено е по-добрият вариант.

Все пак, количеството гликоалкалоиди намалява, когато премахнем малките кълнове и подложим картофите на термична обработка. Но част от тях остава и е по-голяма, отколкото при пресните картофи, предава Healthline.

Картофите и защо са по-полезни от белия ориз

Ето защо картофите са по-полези от белия ориз

И без това ги предпочитаме...

Ако кълновете са съвсем малки, премахват се лесно и под тях не остават остатъци, можем да консумираме картофите, но не в големи количества. Ако обаче те са по-дълги, а самият картоф е спаружен, по-добре да се лишим от него. Не само, че може да ни навреди, но и вече е загубил полезните си свойства.