Сигурни сме, че има много хора, които обича чесън най-вече да готвят с него. Често обаче се случва, той да покълне докато чака реда си да бъде сготвен или изяден.

6 причини да хапваме чесън всеки ден

6 причини да хапваме чесън всеки ден

Особено през студените месеци

Редовната причина за това се дължи на факта, че не сме му осигурили подходяща среда, а е бил изложен на топлина и влага. Ето защо е най-добре да държим чесъна на тъмно и хладно място, за да предотвратим покълването.

Става ли за ядене

Но ако вече сме се сдобили с покълнал чесън, то далеч не трябва да се притесняваме и да го изхвърляме. Приличащият на зародиш в началото кълн е прозрачен, а когато мине достатъчно време става зелен и проправя пътя си нагоре.

Според Food & Wine, няма място за притеснение и може спокойно да консумираме покълналия чесън. Трябва обаче да сме подготвени, че типичният чеснов аромат и вкус ще бъде по-остър от обичайното.

Снимка 688798

Източник: iStock

Също така чесънът по всяка вероятност ще бъде малко по горчив от обичайното. Ето защо ако го използваме в сурова форма за сос или дресинг, трябва да имаме предвид, че той може да придаде повече горчивина, отколкото би ни се искало.

Лесно може да решим проблема като просто отстраним с върха на ножа зародиша и го изхвърлим. А може и да запазим покълналите скилидки и да ги посадим в градината, ако искаме да имаме пресен чесън през пролетта.

Кога да го изхвърлим

Кълновете може да нямат вреда за здравето ни, а само леко да променят вкуса, но това не означава, че чесънът не може да се развали.

Зеленчуците, които да посадим в градината през октомври

Зеленчуците, които да посадим в градината през октомври

За да се развият по-бързо през пролетта

Ако забележим жълти или кафяви петна по скилидките, то е най-добре да не рискуваме и да го изхвърлим или компостираме. Не трябва да се колебаем да го сложим в кофата за боклук, ако видим и наличие на мухъл.