Картофи - една от простите и достъпни храни, и в същото време - невероятен източник на удоволствие и вкус. Кой не обича пържени картофи? А чипс? Сега обаче ще си говорим за нещо по-здравословно - печени цели картофи.

Снимка 519514

Източник: iStock

Няма нищо по-лесно и неангажиращо за приготвяне, ако нямаме други идеи. А хубавото е, че веднъж излезли димящи и пухкави от фурната, можем да добавяме към тези картофи всевъзможни плънки - от парче масло през няколко вида сирена, бекон и дори консерва боб.

Основните неща, които трябва да знаем за печенето на цели картофи на фурна, са две. Първо - важно е добре да ги измием и изчеткаме, защото ги приготвяме с кората (ние и така ги ядем). Второ - да ползваме таймер, защото има риск да ги забравим и изгорим - толкова неангажиращо се приготвят.

Снимка 519515

Източник: iStock

Ето и приготвянето: загряваме фурната на 220 градуса; измиваме добре картофите, надупчваме ги с вилица на няколко места поръсваме ги със сол и пипер, капваме няколко капки зехтин отгоре.

В този вид ги слагаме върху фолио, което пък слагаме върху решетката във фурната. Вадим след един час и добавяме пълнеж по желание.