Чисто, със захар или с мляко - това са най-честите начини, по които повечето хора пият кафето си. Освен че ароматната кофеинова напитка ни ободрява, насърчава и по-доброто ни храносмилане. Но за да извлечем максимално ползите от кафето за здравето на червата ни, гастроентеролозите съветват да добавим една конкретна подправка.
Д-р Уил Булсевич споделя, че единствената добавка, която слага в кафето си, е канела. Вкусна, ароматна и достъпна, наистина има причина тази подправка да присъства в кухнята на всеки дом.
Американският гастроентеролог обяснява, че има няколко ползи от добавянето на канела в кафето.
На първо място той изтъква наличието на антиоксиданти в кофеиновата напитка. Тя е с високо съдържание на полифеноли - съединение с мощни антиоксидантни свойства, което помага в борбата с възпалението и предпазва от хронични заболявания и рак. Полифенолите, също така, са пребиотични, което означава, че са полезни за микробиома. Канелата обаче е също толкова богата на полифеноли, а в комбинация с пълното с антиоксиданти кафе се превръща в двойно по-полезна за здравето.
Източник: iStock
Наред с това не е за пренебрегване и съдържанието на фибри в кофеиновата напитка. Макар това да е по-малко известен факт, тя всъщност съдържа два вида фибри: разтворими и пребиотични фибри. Първият вид се считат и за пребиотични, известни още като ферментиращи фибри, които подхранват добрите чревни бактерии. Канелата също е друг източник на фибри, за който вероятно не сме знаели. Но дори в само една чаена лъжичка се съдържа повече от един грам фибри. И все пак, това вероятно е повече, отколкото бихме сложили в кафето си.
Източник: iStock
Когато обаче редовно приемаме фибри и растителни храни, пием достатъчно вода и се движим, правим възможно най-доброто, за да се грижим за здравето на червата. Въпреки че кафето с добавена канела не бива да замества консумацията на богати на фибри храни, ако редовното пием напитката си по този начин, бихме допринесли за доброто здраве на червата ни.
Колкото до количеството от подправката, което е добре да добавяме към чашата кафе, то зависи предимно от личните ни предпочитания. А за да бъде дори още по-полезно, можем да го пием и със смлян джинджифил и куркума. Те също са противовъзпалителни и богати на антиоксиданти съставки.
В случай че пък сме свикнали да добавяме и мляко, гастроентерологът д-р Уил Булсевич препоръчва да заложим на соево, тъй като е също полезно за червата, намалява киселинността и смекчава вкуса на кафето, пише Well and Good.