Ако консумираме канела всеки ден, тя определено ще повлияе на тялото ни - точно както яденето или пиенето на всичко друго. В повечето случаи въздействията от подправката са положителни. Но е важно да знаем и какво количество е безопасно да се консумира.

Консумацията на кафе и кофеинови напитки и признаците, че прекаляваме с тях

Признаците, че прекаляваме с кафето

Кофеинът е и приятел, и враг

Защото, колкото и да е полезна канелата, трябва да сме насяно, че твърде много количество може да бъде вредно.

Потенциално опасното съединение в канелата се нарича кумарин, което може да причини увреждане на черния дроб. Количеството на съединението в Сinnamomum cassia - видът канела, който се среща в повечето магазини за хранителни стоки - е значително по-високо, отколкото в Cinnamomum zeylanicum, цейлонската канела, която е най-качественият вид канела.

Европейският орган за безопасност на храните препоръчва дневен прием на не повече от 0.1 мг кумарин на килограм телесно тегло. Това означава, че човек, който тежи например 70 килограма, не трябва да консумира повече от 7 мг кумарин, който се равнява на около една чаена лъжичка канела.

Снимка 642773

Източник: iStock

Така поддържането на правилното количество от подправката ще позволи да се възползваме от многобройните ползи от нея, без да изпитваме някакви отрицателни ефекти. Ето какво са основните ползи, според Parade.

Холестерол

Канелата е изключително полезна за сърцето. Ежедневната ѝ консумация е свързана със здравето на този важен орган, при това в дългосрочен план, защото намалява нивата на общия холестерол и триглицеридите. А това директно снижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Кръвно налягане

Тъй като високото кръвно налягане също е свързано със сърдечно-съдови заболявания, това е още един начин, по който консумацията на канела намалява риска.

Снимка 642771

Източник: iStock

Диабет тип 2

Редица научни изследвания доказват, че консумацията на канела може да повиши чувствителността към инсулин. Това означава, че клетките на тялото реагират по-добре на инсулина, хормонът, който контролира кръвната захар. Все пак трябва да се има предвид, че канелата няма "магически свойства" и е важно диетата като цяло.

Деменция

Редовната консумация на канела е полезна и за мозъка, защото съдържа съединения, за които е доказано, че инхибират натрупването на специфичен протеин, отговарящ за болестта.

Какво се ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден (независимо от вида)

Какво се ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден (независимо от вида)

Все пак има и някои малки минуси

Здравето на червата

Тъй като канелата е противовъзпалителна подправка, тя помога и за поддържането на здрава перисталтика, като потиска растежа на лошите бактерии за сметка на добрите. Според някои проучвания подправката може да помогне и за облекчаване на симптомите на хора, които имат честа диария поради синдром на раздразнените черва.