Зимата е сезонът, в който обикновено ядем повече сушени плодове. А сушените сини сливи са сред най-предпочитаните. Консумацията им често се препоръчва за по-добро храносмилане, но ползите всъщност далеч не се изчерпват само с това.
Как сините сливи подпомагат здравето на сърцето
Основна полза от консумацията на сушени сливи е по-доброто сърдечно здраве. Когато ги ядем редовно, помагаме за подобряване на нивата на холестерола и същевременно за намаляването на оксидативния стрес и възпалението в тялото. А както вероятно знаем, оксидативният стрес възниква, когато на клетките им липсват достатъчно антиоксиданти, за да противодействат на свободните радикали.
Според проучване, публикувано през 2021 г., консумацията на 50-100 грама сушени сини сливи всеки ден може да намали риска от сърдечни заболявания. Съавторът на изследването д-р Ширин Хушманд изтъква, че понижаването на високия холестерол и маркерите на възпаление в тялото вероятно се дължат на антиоксидантите.
По-полезни ли са сушените от пресните сини сливи
Засега не са провеждани достатъчно проучвания, които да определят категорично дали сушените сини сливи са по-полезни от пресните, или обратното. Но за сушените се знае, че процесът по обработката им не само удължава срока на годност, но може да подобри някои от хранителните им качества.
За да си набавим същите ползи за здравето, които ни дават сушените сини сливи, ще ни се наложи да изядем по-голямо количество пресни. Но макар че и двата вида имат своите благоприятни ефекти за организма ни, се оказва, че сокът от сливи не е толкова препоръчителен. Основната причина е, че целите плодове (но и зеленчуци) са богати на фибри, допринасят за чувството на ситост и са с по-ниско съдържание на калории, пише Verywell Health.