Вече по всяко време на годината имаме голямо разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Въпреки това често хвърляме поглед към щанда със сушените плодове, където все нещо ще успее да ни изкуши. И в това няма нищо лошо, защото ползите от тях са повече от вредите. 

Сушените плодове запазват голяма част от хранителната стойност на пресните, като антиоксиданти са дори повече. Съдържанието на витамин С в тях обаче е силно редуцирано.

Хората, които ядат сушени плодове,  приемат повече хранителни вещества и важни антиоксиданти. Фибрите, които също са в голямо количество, предпазват от сърдечни заболявания, затлъстяване и някои видове рак. 

Снимка 456828

Източник: iStock

Добре е да консумираме сушените плодове в малки количества, защото съдържат и доста захар, често допълнително добавена, както и много калории. Те са и по-малки като размер от пресните и е по-лесно да изядем повече.

Най-популярни сред сушените плодове са стафидите, сините сливи, фурмите, смокините, кайсиите, прасковите.

Стафидите са богати на фибри, калий и други растителни съединения. Консумацията им не предизвиква и рязък скок в нивата на кръвната захар. Те дори подобряват контрола върху нея, понижават кръвното налягане и бързо ни засищат.

Снимка 410616

Източник: iStock

Сушените сливи можем успешно да използваме като натурален лаксатив. Те са високо хранителни, богати на фибри, калий, бета-каротин (витамин А) и витамин К. Чудесен източник са и на антиоксиданти и на минерала бор, който подпомага здравето на костите и ставите.

Фурмите също никак не са за подценяване. Те са много сладки, но са и пълни с антиоксиданти, фибри, калий, желязо и други полезни вещества. Смятат се за много подходящи за консумация по време на бременност и най-вече преди раждане. 

Плодовете, зеленчуците и какво се случва, когато не ядем достатъчно от тях

Защо да ядем плодове и зеленчуци по три пъти на ден

Без извинения

Можем да намерим и голямо разнообразие от сушени червени плодове, които са идеално допълнение към една здравословна закуска например, пише Health Line.