Ядките и сушените плодове са един от най-здравословните варианти за междинно хапване или бързо засищане на глада навсякъде и по всяко време. И въпреки че знаем, че са полезни, може би не сме напълно наясно как точно е най-добре да ги консумираме, за да извлечем максимума от тях.
Със сигурност сме чували, че е добре ядките да се накисват, преди да ги ядем. Според диетолози, това може да подобри не само вкусовите им качества, но и тяхната хранителна стойност.
Причината за това е, че накисването премахва ефекта на фитатите и оксилатите в обвивката на семената и ядките, които пречат на ефективното усвояване на веществата в тях, най-вече на витамините от група В.
Източник: iStock
Ядките също така стават по-лесно смилаеми. Ако са сурови, те съдържат фитинова киселина, която се намира и в зърнените и бобовите растения. Тя се свързва с минералите в стомашно-чревния тракт и може да доведе до минерален дефицит. И точно както накисваме боба, за да нямаме после стомашни проблеми, така е добре да правим същото и с тях.
Що се отнася до сушените плодове, те се обработват със сулфити, които помагат да се съхраняват по-дълго време. А с накисването успешно ги премахваме. С него подобряване и вкусовите им качества. Задължително трябва да ги накисваме, ако ще ги използваме в смутита или някакви рецепти, за да станат по-меки.
Ако вече сме се убедили, че е добре да наксиваме ядките и сушените плодове преди консумация, ето и как да го правим. Взимаме стъклен съд с капак и го пълним с вода. Слагаме в него ядките или плодовете.
Слагаме капака и поставяме в хладилника за около 20 минути или най-много два-три часа. След това изплакваме преди консумация. Ако искаме да имаме винаги накиснати ядки под ръка, не бива да забравяме да сменяме мътната вода, в която са, всеки ден, предава HealthShots.