Когато е сладко и сочно, гроздето е един от най-вкусните плодове, които с удоволствие похапваме в края на лятото и през цялата есен. Семките, които обаче се съдържат в някои сортове, не са задължително най-приятната част от консумацията на грозде. Те са дребни, твърди и обикновено нагарчат при сдъвкване. Затова и повечето хора просто предпочитат да не ги поглъщат.

Още няколко добри причини да ядем повече грозде
Ето защо то винаги да е част от хранителния ни режим
Ако обаче семките не са ни непременно неприятни, реално няма причина да ги избягваме, когато ядем грозде. Всъщност, те дори могат да се похвалят с редица ползи за здравето. Все пак, от гроздовите семки се правят масло и екстракт - два продукта, които са отдавна известни със здравословните си качества.
Какви ползи за здравето крият гроздовите семки
Стига да не прекаляваме с количеството, консумацията на грозде със семките, е не само безопасна, но и свързана с ползи за здравето.
Те са богати на различни растителни съединения, сред които проантоцианидини - богат на антиоксиданти полифенол. А за антиоксидантите е добре известно, че намаляват възпалението и предпазват тялото от оксидативен стрес, който може да доведе до метаболитен синдром и хронични заболявания. Освен това проантоцианидините в гроздовите семки могат да помогнат и за намаляване на отока, и за подобряване на кръвообращението.

Източник: iStock
В гроздето се съдържат още богатите на антиоксиданти съединения флавоноиди - и по-специално галова киселина, катехин и епикатехин. Най-голямо количество от тях обаче има точно в семките на плода. Тези флавоноиди са познати с противовъзпалителните си свойства, както и помагат за предпазване от свободните радикали. Така те са полезни за мозъка като цяло, но и могат да забавят проявата на невродегенеративни заболявания, като Алцхаймер.
Наред с всичко това, гроздето съдържа и мелатонин. Той става най-концентриран в семките, когато гроздето е добре узряло. За този хормон знаем, че регулира циркадния ритъм и може да подобри съня. Но също така действа като антиоксидант и има противовъзпалителни свойства.

Източник: iStock
Кога трябва да бъдем внимателни с консумацията на гроздови семки
Както вече споменахме, стига да не прекаляваме с количеството, консумацията на грозде заедно със семките, не би навредила. Въпреки това, ако усетим, че раздразват стомаха ни, е по-добре да ги избягваме.
Същото е добре да направим, в случай че имаме проблеми с кръвосъсирването и приемаме лекарства за разреждане на кръвта. Причината е, че гроздовите семки имат свойства за разреждане на кръвта и могат да повлияят на медикаментите, пише Healthline.