Когато навън е студено, единственото, което искаме, е топло одеяло и топла напитка. Тя може да бъде кафе, чай или пък горещо какао. А последното се оказва не само сладък и вкусен, но и полезен избор.
Според ново проучване на изследователи от Университета в Бирмингам и Университета в Илонойс, горещото какао има положителен ефект върху мозъка и когнитивните функции.
С проведен експеримент е установено, че хората, които пият какаовата напитка, се справят с 11% по-бързо на когнитивни тестове и паметта им работи по-добре от тези, които не пият.
Източник: iStock
Това положително влияние се дължи на веществата флаваноиди, които се съдържат в какаото. Те са силни антиоксиданти, които предпазват от възпаления в мозъка. Подобряват и притока на кръв и наситеността с кислород в мозъка, предава Business Insider.
Когато трябва да решава някаква по-сложна задача, мозъкът ни се нуждае от повече кислород, за да се справи успешно. Именно затова и е важна ползата от флаваноидите.
Изследването обаче е направено само върху млади мъже, така че няма особено голяма категоричност дали на всички какаото действа по един и същи начин.
Освен с какаото, флаваноиди можем да си набавим и с консумацията на червено вино, горски плодове, чай и някои зеленчуци.