Когато навън е студено, единственото, което искаме, е топло одеяло и топла напитка. Тя може да бъде кафе, чай или пък горещо какао. А последното се оказва не само сладък и вкусен, но и полезен избор.

Според ново проучване на изследователи от Университета в Бирмингам и Университета в Илонойс, горещото какао има положителен ефект върху мозъка и когнитивните функции.

С проведен експеримент е установено, че хората, които пият какаовата напитка, се справят с 11% по-бързо на когнитивни тестове и паметта им работи по-добре от тези, които не пият.

Снимка 507574

Източник: iStock

Това положително влияние се дължи на веществата флаваноиди, които се съдържат в какаото. Те са силни антиоксиданти, които предпазват от възпаления в мозъка. Подобряват и притока на кръв и наситеността с кислород в мозъка, предава Business Insider.

Когато трябва да решава някаква по-сложна задача, мозъкът ни се нуждае от повече кислород, за да се справи успешно. Именно затова и е важна ползата от флаваноидите.

Изследването обаче е направено само върху млади мъже, така че няма особено голяма категоричност дали на всички какаото действа по един и същи начин.

Бягането, леките физически упражнения, когнитивните умения и ползите за мозъка ни

Защо да не почиваме през деня

Звучи логично

Освен с какаото, флаваноиди можем да си набавим и с консумацията на червено вино, горски плодове, чай и някои зеленчуци.