Напоследък често се препоръчват кратките следобедни дрямки като метод за освежаване - съветват ни да поспим 20 минути и след това сме щели да бъдем като нови. Но странно защо това не работи при всички.

Някои от нас се чувстват още по-изтощени след сън през деня. Оказва се, че има генетична причина за това и наистина не на всеки се отразява добре.

Според проучване на американски институт, който се занимава с въпросите на сърдечно-съдовата, дихателната система и кръвта, има поне 80 гена, които отговарят за регулацията на съня. Изглежда някои хора са генетично предразположени да имат нужда от по-дълъг сън, отколкото други.

Често необходимостта от дрямка през деня се дължи на недоспиването нощем или на лошия сън. В тези случаи организмът просто се опитва да възстанови баланса, за да продължи да функционира нормално.

Снимка 471565

Източник: iStock

Например хората, които спят по шест или по-малко часа на нощ, често са и тези, които изпитват положителен ефект от дрямката през деня. За тях е по-обичайно и да си поспиват малко за освежаване.

Но има и хора, за които тези дремки са непривични - след като се събудят от тях, двигателната им активност е изключително забавена и се чувстват зле.

При първата група това се дължи на уравновесяването между нуждата от сън и биологичния часовник (циркадните ритми), докато при втората група дрямката през деня нарушава съня през нощта. Така се завърта един нездравословен и небалансиран цикъл на сън и будуване.

Снимка 471566

Източник: iStock

Ако хората, които не са устроени да спят през деня, започнат да го правят, това може да наруши баланса на естествения циркаден ритъм. Което пък да повлияе върху функции като храносмилането и телесната температура.

По същата причина се чувстваме дезориентирани и дори болни, когато пътуваме на големи разстояния и сменим часовите зони - вътрешният график, от който тялото ни зависи, за да функционира добре, е променен и това се отразява на целия организъм.