Да излезеш да хапнеш на ресторант би трябвало да е приятно преживяване - можем да пробваме храна, която никога не сме яли, да се отпуснем в приятна компания и да си спестим приготвянето на вечеря.
Невинаги обаче изборът ни на заведение е успешен и си тръгваме разочаровани от храната, сметката, обслужването или всичко накуп. С пет хитри трика обаче може да разпознаем лошия ресторант още преди да сме поръчали храната.
Остарял уебсайт, стари ревюта
Източник: iStock
В случай че решим да проучим избраното място предварително онлайн, можем да обърнем внимание на сайта им. Ако не е бил обновяван скоро, ако няма скорошни публикации в социалните му медии, или пък ревютата на клиенти са отпреди месеци, вероятно е по-добре да потърсим друга алтернатива за вечеря.
Белина или други силни миризми
Източник: iStock
На какво трябва да мирише един ресторант? На храна, разбира се. Всяка друга миризма - особено неприятните такива - са като червена лампичка за клиента. Ясно е, че миризмата на гранясало олио със сигурност ще ни откаже да влезем, но същото важи, ако усетим мирис на белина или силни ароматизатори във въздуха. Ресторантът или има проблем с хигиената, или се опитва да маскира други неприятни аромати с ароматизатор.
Дълги и разхвърляни менюта
Източник: iStock
Винаги сме скептични към менюта, по-дълги от три страници. Защото е странно съвременен ресторант да предлага всичко - от пица и бургери до суши и шкембе чорба. Качествените заведения за хранене са фокусирани върху приготвянето на малък на брой, но качествени ястия. Всичко друго показва липса на отношение към храната.
Мръсни тоалетни
Източник: iStock
Имаме едно правило - ако всичко в тоалетната на ресторанта блести, значи и в кухнята положението е същото. И обратното. Друг сигурен начин да разберем на какво ниво е хигиената, е като погледнем оливерниците - ако са чисти и всички подправки са допълнени, значи всичко е наред, пишат Lifehacker.