Звездата (или звездите) Мишлен са голямо признание за всеки ресторант. Но в света на гастрономията има още едно, не по-малко, което се присъжда ежегодно. Известни като Оскарите на изисканите вечери, и тази година бяха отличени World's 50 Best Restaurants.

Истински гастрономичен театър - ресторант Krasota в Дубай променя представите за кулинарно изживяване

Истински гастрономичен театър - ресторант Krasota в Дубай променя представите за кулинарно изживяване

Когато кулинарията срещне изкуствения интелект

Списъкът е дълъг, предложенията са от целия свят и са наистина разнообразни. Европейските предложения са пет, като цели три от тях намират място в челната петорка. И всички те са от Испания, което направи страната безспорен победител.

Ако се чудим защо в класацията не виждаме миналогодишния победител, това е защото той може да бъде само веднъж на първо място и след това попада в друг списък - Best of the Best. А ето кои се подредиха в топ 10 на най-добрите ресторанти в света за 2024г.

10. Don Julio (Буенос Айрес, Аржентина)

Класически телешки стекове, голямо разнообразие от местно аржентинско вино и грил на най-високо ниво - с това привлича клиентите си този ресторант. Месото е от две специални породи и от пасищно отглеждани животни. Мястото отваря врати през 1999г., а в последните години задължително попада в класациите за най-добрите места за хранене в района.

9. Gaggan Anand (Банкок, Тайланд)

Този ресторант се отличава със своята цялостна концепция за "кулинарен театър", в който режисьор е главният готвач (бивш музикант). От отварянето си през август 2022 г. е сред най-добрите места за хранене в Азия, което предлага наслада за всички сетива. Акцент тук е индийската кухня, но представена по един съвсем различен начин.

8. Alchemist (Копенхаген, Дания)

Още един ресторант, който залага не само на кухнята, но и на цялостното изживяване, което е "като никое друго". Вероятно затова и местата са резервирани за месеци напред. Но освен на цялостния спектакъл, тук се залага много и на иновативния подход в кулинарията. Всички ястия изглеждат като интересни експерименти, които винаги се получават на своите създатели.

7. Quintonil (Мексико Сити, Мексико)

Тук залагат не само на най-висококачествените продукти, но държат и те да бъдат от местни ферми за устойчиво земеделие. Това, което задължително трябва да опитаме, е 10-степенното сезонно дегустационно меню, което предлага разнообразие от впечатляващи вкусове.

6. Atomix (Ню Йорк сити, САЩ)

Този ресторант бележи най-голямо изкачване в класацията в сравнение с миналата година и това не е никак случайно. Тук кухнята е корейска, предлага се 12-степенно дегустационно меню, в което вкусовете и текстурите са комбинирани в едно съвършенство. Използват се различни техники като ферментация, както и традиционни корейски продукти.

5. Maido (Лима, Перу)

Едно предложение от града, в който се намира миналогодишият победител в класацията. Тук кухнята е смес между японски техники и перуански съставки. Предлага се дегустационно меню, събрало всичко най-добро като ястия. Миналата година бе обявен за най-добрия ресторант в Латинска Америка.

4. Diverxo (Мадрид, Испания)

В първото испанско предложение откриваме среща на кулинарията с пънка, нестандартното изкуство. Ястията са предимно испански, но се усеща и азиатското влияние. Това място определено не е за традиционалисти, защото комбинациите не са за всяко небце, но са наистина впечатляващи.

3. Table by Bruno Verjus (Париж, Франция)

Още едно европейски предложение в челната петица, което намира място в нея благодарение на качеството и сезонността на продуктите, които са основен приоритет в кухнята. Използват се и специални техники на приготвяне, а търсеният краен резултат е винаги един и също - прост и елегантен.

2. Asador Etxebarri (Атксондо, Испания)

Тук акцентът е върху простите грил ястия, приготвени по най-добрия възможен начин. Царевица, аншоа, скариди, но безспорният фаворит на всички е "мамутският" стек от специални телета с още по-специален умами вкус. А интериорът е друга причина да посетим това място.

1. Disfrutar (Барселона, Испания)

Първенецът извоюва мястото си с оригинални идеи, впечатляващи техники и пленяващи вкусове. Умовете зад кухнята са легендарно три шеф готвачи, а менюто се променя по няколко пъти в годината. за разлика от ястията, интериорът залага предимно на простотата и някои дори биха могли да сбъркат мястото с арт галерия. Но изкуството не е само по стените, а и на масите.